У Словенији су у задња 24 сата потврђена 374 случаја заразе коронавирусом, уз четири смртна исхода међу обољелима, а постотак позитивних тестова био је девет посто.

Дан раније биле су потврђене 323 заразе, уз 9,6 посто позитивних налаза, но опћи епидемиолошки подаци слични су онима од прије тједан дана и стагнирају, заустављен је изразити пад новозаражених прије тога, па се не могу очекивати нова попуштања рестрикција, о чему ће влада с епидемиолозима одлучивати вечерас, наводе словенски медији.

Активних случајева заразе тренутно је 3.960, а седмодневни просјек нових дневних зараза износи 276, објавило је министарство здравства.

Према подацима министарства, тренутно је у земљи хоспитализирано 214 ковид пацијената, од којих је 63 на интензивним одјелима, а најмање једном дозом цјепива цијепљено је 31,8 посто становништва.

Премда је према владином ”семафору” Словенија већ тједан дана у зеленој фази епидемије, на ново попуштање требат ће чекати најмање тједан дана, а неке ће мјере морати остати и преко љета, преносе медији, позивајући се на праћење модела епидемије које проводе знанственици с института Јожеф Штефан који тврде да је репродукцијски број ширења епидемије тренутно превисок и да је инциденција заразе у односу на број становништва у Словенији виша него у сусједним државама.

За владу и њено даљње поступање у епидемији нови је проблем и данас објављена пресуда уставног суда који је неке мјере довео у питање.

У свом праворијеку у којем су просуђивали оправданост већ провођених мјера, уставни суци су навели да су у међувремену укинуте забране напуштања матичних опћина и полицијски сат биле неуставне мјере, те да је уставно споран и закон о заразним болестима на који се влада код таквих одлука позивала јер није размотрила могућност да се здравље у епидемији заштити мјерама које неће ограничавати основна грађанска права.

Уставни суци донијели су тај праворијек већинском одлуком, уз оцјену двоје да је дошла с великим закашњењем јер је иницијатива да се мјере испитају са стајалишта уставности била поднесена прије 15 мјесеци, преноси Хина.