Влада Словеније на челу са премијером Јанезом Јаншом добила је повјерење у словеначком парламенту, а није прошао приједлог опозиције о именовању Карла Ерјавеца за мандатара за састав нове владе.

Словеначка опозиција удружена у Коалицију уставног лука /КУЛ/ жељела је да синоћ буде изгласано неповјерење Јаншиној влади и за мандатара именован Ерјавец.

Након цјелодневне парламентарне расправе у којој је лијево-либерална опозиција Јаншину владу оптуживала за непоштивање уставних начела, ауторитарни стил владања, грешке у спољној политици, удаљавање од централних држава Европске уније, те лоше управљање епидемијом, приступило се тајном гласању посланика. Гласала су само 53 од 90, колико их је укупно у Државном збору.

Већина посланика Јаншине коалиције, као и посланици Словенске демократске странке /СДС/ Змаге Јелинчича демонстративно нису преузели листиће, нити гласали, изражавајући тако неспорну подршку влади.

Предсједник парламента Игор Зорчич рекао је након гласања да је од 53 предата гласачка листића важећих било 47, од чега је 40 гласало за именовање Ерјавеца за мандатара, док је седам било против, а неважећих је шест гласачких листића.

Док је трајала расправа о судбини Јаншине владе, синоћ је око 200 људи протествовало испред словеначког парламента у ЛЈубљани.

Демонстранти су носили траспаренте на којима је писало “Доље Влада!”, “Влада пада!”, “Срамота!” и “Доста ЈЈ”, исписивали кредом слогане на плочнику и лијепили флајере на полицијска возила, преноси СТА.

Протестни скуп су организовали противници Владе који се обично окупљају сваког петка послије подне.