Словенија је уврстила и руско цјепиво Спутњик В као кандидата за кампању цијепљења против цовида-19 и чека одобрење Еуропске агенције за лијекове (ЕМА), рекла је у петак чланица знанственог савјета владе инфектологиња Бојана Беовић.

“Савјетодавна скупина за цијепљење недавно је препоручила да се набаве сва она цјепива која разматра ЕМА и налазе се у поступку добивања одобрења. То смо учинили зато да цјепиво у тренутку кад буде одобрено можемо одмах почети користити не губећи вријеме”, казала је Беовић у разговору за Словенску телевизију.

По њеним је ријечима зато Словенија и Спутњик В уврстила на попис цјепива кандидата која би се могла користити и у Словенији ако добију одобрење ЕМА-е.

Према задњим ажурираним подацима министарства здравства Словенија је до данас цијепила 360.450 особа против цовида-19, што је укупно 17,2 посто популације, а с двјема дозама је већ цијепљено 136.582 људи, највише АстраЗенециним и Пфизеровим цјепивом.

Пристигле су и дозе цјепива Јохнсон&Јохнсон, али се не користе и налазе се у “карантени”, чекајући нову одлуку ЕМА-е, након што је амерички регулатор одредио привремено заустављање његове примјене у САД-у.

Цијепљење АстраЗенецом у Словенији се наставља.

Словенија је одлучна у намјери да средине љета процијепи више од половице своје популације.