Словенски премијер Јанез Јанша и амерички државни тајник Мике Помпео, који борави у краћем посјету Словенији, заложили су се у четвртак за јачање трансатлантског партнерства и налажење заједничких одговора на сувремене изазове у подручју кибернетичке сигурности и енергетске политике.

Данас смо разговарали о јако важним темама и о страшком партнерству наше двије државе”, казао је амерички шеф дипломације на заједничкој конференцији за новинаре након разговора с Јаншом у вили Блед.

“Јасна је разлика између слободних и неслободних народа, а данашњим потписом споразума о кибернетичкој сигурности штитимо и људска права”, рекао је Помпео који је у међувремену са словенским министом вањских послова Анжетом Логаром потписао билатералну изјаву о сигурносним увјетима за успостављање мреже нове технологије 5Г.

Он је нагласио и важност стабилне енергетске мреже и енергетске неовисности.

“Извори енергије морају бити диверзифицирани, а САД жели осигурати чисту енергију за Словенце”, казао је Помпео.

Како су прије данашњег америчко-словенског сусрета најављивали медији, Помпео и Јанша међу осталим су разговарали о могућности укључивања САД-а у програм градње новог блока нуклеарке у Кршком, кад се за то донесе политичка одлука, а наводно и о могућностима набаве америчког укапљеног плина преко терминала предвиђених у господарском дијелу Иницијативе трију мора.

Јанша је на заједничкој конференцији за новинаре нагласио да су Словенци још увијек захвални Американцима за то што су их ослободили од тоталитаризама и примили словенске исељенике који су одлазили у САД након Другог свјетског рата.

Американци су, по ријечима Јанше, Словенце два пута у прошлом стољећу спасили, најприје пред нацизмом и фашизмом, а онда и пред комунизмом.

“Словенија у НАТО савезу жели постати вјеродостојан партнер и заједно са САД-ом наставити политику која је омогућила пад жељезне завјесе и Берлинског зида, казао је Јанша.

Додао је да Еуропу и САД чекају изазови који нису ништа мањи од оних прије више десетљећа и да ће Словенија радити на јачању трансатлантског партнерства и у вријеме кад у другој половици идуће године буде водила Вијеће Еуропске уније.

Међу сигурносним изазовима навео је опасност од кибернетичких напада.

“САД видимо као једину силу западне цивилизације која је способна суочити се с новим облицима сигурносних угроза”, истакнуо је словенски премијер те захвалио Помпеу на посјету и поздравима од предсједника Доналда Трумпа и прве даме Меланије Трумп, рођене у Словенији.