Словенија је построжила мјере на границама по којима осим што негативни резултат на антигенске тестове не смије бити старији од 7 дана за све дневне мигранте, сви који прелазе границу морају имати Пи-си-ар тестове, потврдио је начелник истарског Стожера цивилне заштите Дино Козлевац.

“Према тој одлуци негативни резултат на антигенске тестове не смије бити старији од седам дана за све дневне мигранте односно особе који свакодневно путују и раде у Словенији, за дневне школарце старије од 13 година, за особе који превозе школарце и за оне који користе здравствене услуге у Словенији”, истакнуо је Козлевац.

Додао је како остали путници морају имати Пи-си-ар тестове док границу без предочење теста на коронавирус могу прећи особе које су цијепљене другом дозом, али да је у међувремену прошло 14 дана као и особе које су пребољеле Ковид-19 у протеклих шест мјесеци. Неће се морати тестирати само дјеца млађа од 13 година, али с друге стране негативан тест морају понијети они који их возе.

Ова ће се одлука на словенској граници, коју је донијела словенска Влада, примјењивати до 2. травња.

“Очекивана је то одлука имајући у виду ситуацију у окружењу. Оно што сви видимо је да се земље затварају, Њемачка сугерира грађанима да не путују за Ускрс, Аустрија је затворена, Италија и Словенија су у црвеноме тако да у околним земљама али и у другим жупанијама и Хрватској ситуација није никако добра”, поручио је начелник жупанијског Стожера Козлевац.