У Словенији је у задња 24 сата опет забиљежено преко хиљаду нових зараза коронавирусом, а министар унутрашњих послова Алеш Хојс најавио је да ће се строго кажњавати они који буду одлазили у земље с ”црвене” епидемиолошке листе, унаточ оцјенама неких правника да се ради о суспендовању уставног права на слободно кретање.

”Закон о заразним болестима несумњиво допушта ограничење кретања и забрану изласка из земље. Наравно, тешко је било коме тко дође на границу и инсистира да жели отићи то физички забранити ако на томе устраје, али ће му гранична полиција у том случају написати казну”, казао је министар унутарњих послова Алеш Хојс у разговору за Словеначку телевизију.

Полиција ће, по његовим ријечима, проводити строге контроле на граници, а ако би дошло до таквих неоправданих покушаја одласка у рискантне земље, најприје ће путнике позвати да се врате натраг, а у случају да одбију изрицати им глобе, додао је.

Словеначка влада је у недјељу донијела одлуку по којој је улазак у земљу могућ само уз негативан ПЦР тест или предочење доказа да је особа цијепљена или пребољела Ковид-19, а позивајући се на закон о заразним болестима забранила одлазак у земље с ”црвене” епидемиолошке листе, на којој су готово све европске државе, па и све сусједне.

Малогранични прелази до даљњега су затворени, а прелаз границе за изузетке као што су дипломати, дневни мигранти и слични случајеви, могући су само на службеним већим граничним прелазима.

Хојс је казао да је одлуку о забрани одласка у црвене дестинације словеначка влада донијела посебно због лошег стања у државама западног Балкана, гдје се биљежи све већи број обољелих и ширење вируса, како би спријечила да се тамо одлази у вријеме предстојећих ускрсних благдана.

”Бит ћу отворен и морам рећи да у Словенији живи велики број наших некадашњих држављана, људи који имају стално или привремено боравиште у Босни и Херцеговини или Србији, а код нас живе привремено. Уобичајена је пракса да они за викенде, а особито за празнике, а такви су празници пред нама, одлазе својим кућама”, казао је Хојс, додавши како би то повећало могућност већег увоза вируса у Словенију.

”Стање у БиХ, Србији и Македонији сваким је даном све лошије, зато је било потребно ограничити у првом реду кретање према југоистоку”, казао је Хојс.

Словеначка влада данас је објавила да је у задња 24 сата потврђено 1.080 нових зараза вирусом, уз 20-постотни удио позитивних тестова, а умрло је још шест људи од посљедица Ковида-19, док број хоспитализираних и даље расте.
Због ширења епидемије задњих седмица, од четвтка је влада увела 11-одневно затварање, с ограничењима у друштвеном животу и привредним активностима.

У том ће раздобљу кретање опет бити ограничено на статистичке регије, већи дио установа и дио предузећа увешће рад од куће, образовни процес биће онлајн, обуставља се авионски превоз. Јавни превоз ће бити ограничен и радити режимом уобичајеним за недјељу и празнике, а биће затворена и велика већина услужних дјелатности.

Ограничења неће важити у недјељу, на Ускрс, кад ће бити допуштено прелажење изван регија те дружење чланова двију породица до шест чланова, плус дјеце из тих породица.

Словеначка влада сматра да ће привременим затварањем ”пресјећи” трећи вал епидемије, односно барем смањити број нових случајева заразе и хоспитализација, како би ”добила на времену” да након тога цијепи што више људи против Ковида-19, преноси Хина.