Словенији је у протекла 24 часа преминуло 45 особа од посљедица Covid-19, а потврђена су 1.772 нова случаја заразе међу 6.604 тестираних.

Удио позитивних тестова је 26,8 одсто, што је повољније у односу на претходни дан кад је било 2.429 инфицираних уз сваки трећи позитиван тест, те чак 57 умрлих.

У болницама је 1.289 обољелих, четири мање него дан раније, а од тога је 198 тежих пацијената на интензивним одјељењима.

Од почетка епидемије у Словенији је потврђено укупно 81.338 зараза новим вирусом корона, а од тога је тренутно активних случајева 20.277, саопштило је словеначко Министарство здравља.

Четрнаестодневна инциденција болести на 100.000 становника износи 967, а с новим смртним случајевима забиљеженим у посљедња 24 часа укупан број преминулих од почетка епидемије попео се на 1.592.

Словеначка Влада на данашњој сједници одлучиће о епидемиолошким мјерама које су на снази већ пет седмица и могућем попуштању неких мјера.

Епидемиолози и министар здравља Томаж Гантар изјавили су јуче да никакво шире попуштање не би препоручили у ситуацији са Covid-19 која је још тешка.

Гантар је рекао да је изузетно резервисан према попуштању мјера у садашњем тренутку због преоптерећености болница ковид болесницима и недостатка медицинских постеља.

Медији преносе да ће школе вјероватно остати затворене и на онлајн настави и идуће седмицен, те да се размишља о могућем ”отварању” неких услужних дјелатности које не представљају велик ризик за нове заразе.