Након најстрожих мјера уведених крајем листопада, словенска је влада донијела одлуку да ће се неке од њих ублажити, па ће од 15. до 23. просинца дјеломице бити обновљен јавни пријевоз, а поново ће почети радити и неке услужне дјелатности.

У цијелој држави у том ће раздобљу у смањеном опсегу бити обновљен јавни пријевоз, уз поштивање епидемиолошких мјера и смањени број путника у возилима, а допушта се и рад аутопраоница, цвјећарница, кемијских чистионица и салона за његу, објавио је у недјељу навечер тијеком сједнице владе премијер Јанез Јанша на Тwиттеру.

Ублажене су и неке мјере ограничења кретања у вријеме епидемије, али само у 4 од 12 статистичких регија, онима које тренутно имају мању инциденцију коронавируса, односно бољу епидемиолошку слику од осталих.

Ријеч је о Средишњој регији која укључује и подручје Љубљане, те Горишкој, Обално-крашкој и Горењској регији.

У њима ће становници моћи излазити и изван подручја опћина, али не и изван регијске границе, док за све остале затварање у опћинама боравишта вриједи и даље.

Но, слободом кретања унутар тих регија моћи ће се користити само они који су на мобилне телефоне инсталирали апликацију за праћење контаката, што је одлука којом се жели потакнути да се што више примјењује, али је одмах наишла на критике у јавности.

У споменуте 4 регије с бољим епидемиолошким стањем до 23. просинца смију радити и трговине одјеће и обуће, те продаваонице спортске опреме, но забрана напуштања стана и куће од 21 до 6 сати, односно полицијски сат остају и даље на снази за подручје цијеле државе.

Влада је након сједнице објавила да ће о режиму мјера за вријеме божићних и новогодишњих благдана јавност бити накнадно обавијештена, преноси Хина.