У Словенији је у посљедња 24 сата потврђено 1.767 нових зараза коронавирусом и 17 смртних случајева. Рестриктивне мјере остају на снази најмање до 22. јануара, а стање епидемије је продужено за два мјесеца, саопћила је Влада Словеније.

Влада премијера Јанеза Јанше синоћ је објавила да се поново допушта рад хемијских чистионица. Све остале мјере остају на снази, укључујући забрану јавних окупљања, дружење само у обитељском кругу шест особа, полицијски сат, те начелну забрану кретања изван граница опћина пребивалишта.

С друге стране, још нема ништа од отварања образовног система, што је један од приоритета при будућем “отварању”, па се настава и даље одвија онлајн. Група родитеља из Цеља дала је на Уставни суд захтјев за провјеру уставности такве одлуке владе. Навели су да тако настаје велика штета за ученике и цијело друштво јер учење од куће траје већ мјесецима.

Влада је ових дана објавила да нема увјета за попуштање мјера јер је број дневних зараза и даље превисок, премда се стабилизира број хоспитализација.

Према подацима које је објавило Министарство здравства, у протекла 24 сата у Словенији је са 5.637 ПЦР тестова потврђено 1.415 зараза, а са 5.857 брзих антигенских тестова још 352 инфекције.

Број активних случајева заразе тренутно износи 23.230, у болницама је 1.244 обољелих од Цовида-19, а на интензивним одјелима 205.

Од Цовид-19 до сада је у Словенији преминуло укупно 3.070 особа.