У Словенији су у задња 24 сата, уз 3123 тестирања, потврђена 123 нова случаја заразе коронавирусом, што је рекордан број од почетка епидемије, објавила је у сриједу словенска влада.

Задњих тједана број нових зараза у сталном је порасту, а влада је најавила да због све већег броја хоспитализираних очекује преустрој болница и отварање још једне, четврте Цовид болнице, око чега су припреме у тијеку.

За развој епидемије и њену контролу критична ће бити идућа два тједна, изјавио је министар здравства Томаж Гантар.

Према подацима његова министарства, тренутно је 975 активних случајева, од чега је у болницама 61 обољели, што је врло велико повећање у односу на прошли тједан.

У задња 24 сата највише новозаражених, њих 18, откривено је у Љубљани, 15 у Рогашкој Слатини те 10 у Марибору.

Гласноговорник владе Јелко Кацин изјавио је дан раније да Словенија, ако стање остане овакво, има довољно респиратора за све болеснике, истакнувши да бројке новозаражених показују да се ситуација с епидемијом не поправља те да се и даље треба строго држати прописаних епидемиолошких мјера и рестрикција.

Водитељица владина стручног тима Бојана Беовић рекла је дан раније за Словенску телевизију да је број потврђених инфекција на 100.000 у задњих 14 дана прешао 40, те да је епидемија “у опсежном замаху”, а да је особито брине све већи број хоспитализираних пацијената и оних који су на респиратору, преноси Хина.

Жаришта заразе су приватне забаве, радна мјеста и школе, додала је те истакнула посебно дружења у локалима, због чега епидемиолози влади предлажу ограничење рада гостионица и локала у касне ноћне сате.

Она је позвала медије да свакодневно конкретно информирају грађане како се заштитити и које мјере требају примјењивати, истакнувши да је важно да се прописане мјере досљедно проводе, за што се треба побринути и држава.