Словенска влада најавила је у четвртак да ће идућих тједана, с обзиром на пристизање већих количина цјепива, убрзати темпо цијепљења те да ће се у кампању цијепљења укључити и војска, док се у земљи стање у болницама озбиљније не поправља.

С 3937 ПЦР тестова у задња 24 сата потврђено је 918 нових зараза, односно 23,3 посто, што је неповољније него прије седам дана кад је удио позитивних тестова био 17,5 посто, објавила је влада. У задња 24 сата од посљедица ковида-19 умрло је шест пацијената.

У болницама је тренутно 636 ковид болесника, што је 15 више него дан раније, а у болнице је у сриједу примљено 80 нових пацијената. На интензивним одјелима тренутно је 157 теже обољелих.

У болницама је у задња 24 сата умрло 6 обољелих, чиме се број фаталних исхода од почетка епидемије повећао на 4243, а седмодневна инциденција зараза је и даље висока и износи 210,5 на сто тисућа становника, преноси Хина.

По службеним подацима, до сада је у Словенији првом дозом цјепива цијепљено 413.033 особа, а с обје дозе 180.084, но доступност цјепива сада је много већа па би од идућег тједна у већим центрима број цијепљења могао бити удвостручен или утростручен у односу на досадашњи темпо. У кампању цијепљења укључит ће се војска и војни санитет, те цивилна заштита, изјавио је министар здравства Јанез Поклукар.

Влада Јанеза Јанше и даље има за циљ цијепљење већине становништва до краја липња ове године.

Због нешто боље епидемиолошке ситуације у 5 од 12 словенских регија, влада је за њих у четвртак одредила додатно ублажавање мјера у односу на оне које опћенито вриједе на разини државе.

У “бољим” регијама, а то су помурска, корушка, средишња словенска, обално-крашка и горишка регија од понедјељка ће у затвореним просторима трговина вриједити ограничење по којему једна странка може бити на 20 четворних метара, док за остале регије вриједи строже ограничење о међусобној дистанци и броју странака у једном простору.

У “бољим” се регијама такођер од понедјељка за госте у туристичком смјештају допушта кориштење унутарњих угоститељских простора, али само за столом, док је рад ноћних клубова, барова и дискотека и даље забрањен.