Словенска влада прихватила је у недјељу поподне препоруку епидемиолога да се због раста броја новозаражених у земљи уведу строже протуепидемијске мјере, односно 11-дневно затварање које ће бити на снази од 1. до 11. травња.

У том ће раздобљу опет бити забрањено кретање изван регија, осим на сам Ускрс кад ће се моћи окупити до шест особа из двају кућанстава заједно с дјецом из истих обитељи. Највећи дио јавне администрације увест ће рад од куће, који је, уз кориштење годишњих одмора, препоручен и државним подузећима, те приватним послодавцима.

Поново се уводи и обвезно ношење заштитних маски на отвореном.

Строжи увјети и рестрикције при уласку у Словенију ступају на снагу већ од овог понедјељка без изузетака, а за улазак ће вриједити само негативни ПЦР тестови, казао је за медије министар унутарњих послова Алеш Хојс.

Премијер Јанез Јанша је казао да се појачана контрола на вањских границама уводи и због “алармантног стања” гледе раста епидемије у неким државама на западном Балкану.

Јавни пријевоз прометоват ће у ограниченом опсегу, по режиму вожње за недјељу и благдане.

Школе и вртићи опет се привремено враћају на режим на даљину, осим за дјецу родитеља запослених у важној државној инфраструктури.

Словенска влада објавила је у недјељу да је у задња 24 сата са 3461 тестом потврђено 640 новозаражених, уз 18,8 посто позитивних тестова. Са још седам смртних случајева број преминулих од посљедица Цовида-19 повећао се на 4018.

Сви подаци у задње вријеме показујуу брзо ширење епидемије, што епидемиолози приписују појави нових сојева, нарочито британске варијанте вируса која је заразнија и изазива више хоспитализација. По неким процјенама, она је сада доминантна и на њу се тренутно односи 60 посто свих потврђених случајева заразе.

Министар здравства Јанез Поклукар казао је да се новим затварањем “купује вријеме” за очување одрживости здравствених капацитета у болницама, док се не процијепе старије особе и ризичне скупине, за што ће бити потребан још који мјесец.