Словеначка влада донијела је одлуку према којој због сличности епидемиолошке ситуацијеу вези са Ковид-19 тренутно више нема потребе за досадашњим рестрикцијама приликом уласка у ту државу из Хрватске.

“Влада се упознала с епидемиолошким стањем у Републици Хрватској које је припремио Национални институт за јавно здравље из којега слиједи да је ризик за ширење заразе Ковид-19 у обје државе сличан, те да тренутно нема потребе за посебним ограничењима кретања између двију држава, нити потребе за провођењем карантина или самоизолације приликом преласка границе”, саопштила је словеначка влада.

Након што је крајем прошле недјеље прогласила крај епидемије болести Ковид-19 и најавила да ће начелно поново отворити границе за држављане чланица ЕУ-а и заједничког Европског привредног подручја, али уз претходну процјену епидемиолошке ситуације у свакој од појединих држава тог простора, Словенија након олакшавања режима на граници с Хрватском ради на постизању сличних договора с другим сусједним државама.

Словеначки министар за привреду Здравко Почивалшек изјавио је да је циљ да се са сусједним државама са сличном епидемиолошком сликом договори поновно отварање граница до почетка јуна, а у понедјељак је о томе разговарао с мађарским министром за спољне послове Петером Сзијартом. Према ријечима словеначког министра, циљ је да се утврде протоколи за режим прелаза границе и осигурају сви услови да не дође до угрожавања здравља, односно могућности ширења коронавируса.

Разговоре о таквом протоколу Словенија је покренула и с Аустријом.