У Словенији у трећем валу епидемије цовида-19 брзо расте број хоспитализираних с тежим тијеком болести, па је влада у уторак болницама наложила повећање капацитета на интензивним одјелима цовид болница.

Болнице би до краја тједна требале осигурати још 179 постеља на интензивним одјелима, казао је министар здравства Јанез Поклукар приликом посјета љубљанском Свеучилишном клиничком центру (УКЦ) највећој болници у држави, преноси Хина.

У УКЦ-у је тренутно на цовид одјелима тренутно 145 пацијената, од чега 43 на интензивној терапији, а сви требају подршку респиратора, у критичној су фази и животно угрожени. Мушкараца је два пута више него жена, 28 посто цовид болесника је млађих од 60 година, а на интензивној њези скоро трећина, неке су од информација које је министар добио приликом посјета УКЦ-у.

Према ријечима инфектологиње с УКЦ-а Татјане Лејко Зупанц, у трећем су валу епидемије чешће него у другом валу хоспитализирани млађи пацијенти, стари око 60 година, што је за 10 година мање од просјека у другом валу. Најстарији пацијент тренутно има 96 година, а најмлађи 31 годину, додала је.

Сматра се да је промјена добне структуре пацијената дијелом узрокована тиме што је добар дио старијих популацијских група већ цијепљен, а као могућност наводи се бржа и интензивнија зараза новим сојевима који су инфективнији, а сада доминирају међу вирусима присутнима у Словенији.

Влада је објавила да су у Словенији у задња 24 сата, уз смањен опсег тестирања, потврђене 273 нове заразе коронавирусом, уз седам смртних случајева код цовид пацијената, те да је број хоспитализација и даље у порасту. У болницама је 573 обољелих, од тога 132 тежих пацијената на интензивним одјелима.

С отклањањем уских грла на интензивним одјелима и отварањем 179 интензивних постеља словенски здравствени сустав у садашњој би се ситуацији нашао “на сигурној страни” епидемије, али је већи проблем од самих постеља осигурање потребног кадра јер интензивни одјели на примјер захтијевају три пута више сестара него “обични” цовид одјели, упозорили су министра на УКЦ-у.

Поклукар је казао да за сада у Словенији нема проблема с опремом и средствима за скрб о цовид пацијентима, но да би трећи вал епидемије, ако се овако настави, могао успорити рад на осталим здравственим и медицинским програмима у болницама широм државе.