Због напада Ирана на зрачну базу у Ербилу на сјеверу Ирака Словенија ће повући својих шест војника који су тамо с коалицијским снагама судјеловали у обуци ирачке војске, објавило је јутрос словенско министарство обране.

Извлачење ће, како се додаје, бити изведена заједно с евакуацијом њемачких војника који се тамо налазе у истој мисији. О одлуци о повлачењу обавијештени су предсједник државе Борут Пахор и министар обране Карл Ерјавец који су се рано ујутро о стању у Ираку конзултирали у министарству обране и преко видео конференције разговарали са словенским војницима у Ербилу.

О повлачењу снага из Ирака обавијештен је и предсједник словенске владе Марјан Шарец, а сви припадници словенске војске у вријеме напада на зрачну базу били су у склоништу, нису озлијеђени и добро се осјећају, приопћили су из словенског министарства обране, преноси Хина.

Словенски министар вањских послова Миро Церар казао је у вези с заоштравањем ситуације у Ираку да све стране позива на смањивање напетости, те додао да ће судјеловати на изванредном министарском састанку чланица ЕУ-а у петак на којему ће чланице ускладити своје дјеловање.