У Словенији је у задња 24 сата са 4326 тестова потврђено 794 нових зараза коронавирусом, објавила је данас словенска влада, док вечерас на снагу ступа забрана изласка између 21 сат и 6 сати ујутро.

То значи да је постотак заражених међу тестиранима био 18,25, што је мање него претходних дана кад се кретао око 20 посто. Епидемиолози и представници власти надају се да је то сигнал да се неће остварити најаве о новом рекордном порасту броја инфицираних у овом тједну, а примјећују и све већу одговорност грађана који носе маске и придржавају се прописаних епидемиолошких мјера, те да ће такво понашање остати и даље.

Владин начин доношења одлуке о поновном проглашењу епидемије и забрана излазака ноћу ипак наилазе на критике опорбе, али и неких правних стручњака.

Премијера Јаншу је у парламенту лијева опорба критизирала што је то најавио преко Твитера, а не службеном објавом владе, те га упозорила да се приликом сусрета с неким државницима руковао иако препоручује супротно, а његово управљање епидемијском кризом назвала погрешним и политизираним.

Истакнути уставни правник правник Андраж Тершек и одвјетник Дамијан Павлин јавно су изнијели иницијативу да се провјери уставност одлуке о затварању регија и увођењу полицијског сата.

Како су навели у приједлогу посланом уставном суду, сматрају да је забрана кретања протууставно донесена јер би се таква мјера могла увести само ако влада прогласи изванредно стање, што није учињено.

Према чланку 32. словенског устава сватко има право на слободно кретање, бирање мјеста боравка, сватко смије напустити државу и вратити се у њу када жели, наводе споменути правни стручњаци.

Иако су данашњи резултати тестирања бољи од оних објављених јучер, водитељица владине скупине за Covid-19 Бојана Беовић изјавила је синоћ за Словенску телевизију да бројке из задњих дана нису оптимистичне.

Ако оне на истој разини остану и сљедећих дана, у другом би тједну просинца могло бити на болничком лијечењу од Covidа-19 и до максимално 680 обољелих, од чега до 190 на интензивним одјелима, што би сустав тешко издржао.

Навела је такођер да епидемиолози процјењују да је у земљи од два милијуна становника коронавирусом заражено њих око један посто.
Да је стање у болницама због епидемије тешко, те да ће без великих напора и додатног кадра садашњи темпо на Covid одјелима бити тешко издржати, свједочи и позив словенског Лијечничког друштва које је владу позвало да им додијели ”привремени имунитет за казнене и цивилне тужбе” које би због повећаног ризика од лијечничких погрешака у епидемији могле услиједити.

Здравствени сустав је кадровски и финанцијски био потхрањен још и прије епидемије, зато у садашњем притиску и уз ограничене ресурсе може доћи до нежељених погрешака, упозорили су лијечници који кажу да је доста медицинског особља по притиском и са синдромом изгорјелости.

Након што је у петак забиљежено до сада рекордних 898 дневних зараза, влада Јанеза Јанше прогласила је стање епидемије које ће бити на снази 30 дана, како би се епидемиолошка кривуља стабилизирала.

Прошли тједан већ је уведена он-лине настава у образовању, те уведен регионални ”локaут”, а сада је новим мјерама окупљање људи дању ограничено на највише шест особа, а вечерас наступа на снагу и полицијски сат, са забраном излазака између 21 сат и 6 ујутро. Забрањене су јавне приредбе, вјерски обреди и вјенчања, преноси Хина.

Министар унутарњих послова Алеш Хојс казао је јучер да се становништву у садашњој ситуацији не препоручују путовања у иноземство, док одласци на гробља за предстојећи Дан мртвих нису забрањени ако је ријеч о члановима једног кућанства, али се ипак не препоручују, како би се избјегао ризик већих окупљања и дружење, што погодује ширењу вируса. Свијећа на гробу може се упалити и касније, појаснио је Хојс.