У Словенији је у задња 24 сата потврђено 1963 нових случајева заразе коронавирусом, 300 више него дан раније, а од Kовида-19 умрло је 18 људи, потврдило је словенско Министарство здравства.

С новопотврђеним заразама њихов је укупни број од почетка епидемије порастао на 21.276, од којих је тренутно активно 13.023 случајева.

У болницама се лијечи 449 пацијената, а међу њима је 63 теже обољелих на одјелима интензивне његе.

Укупно су до сада умрла 234 пацијента, а број заражених на 100.000 становника у задњих 14 дана износи 449, по чему је Словенија међу најугроженијима у Еуропској унији.

Словенско министарство вањских послова потврдило је да је на тесту позитиван на коронавирус био и министар вањских послова Анже Логар, због чега ће идућих десет дана заједно са сурадницима који су с њим били у контакту остати у изолацији.

У Словенији је од данас на снази лоцкдоwн по одлуци коју је прије два дана донијела влада премијера Јанеза Јанше, а трајат ће најмање тједан дана, након чега ће се рестрикције поново размотрити и ревидирати, овисно о ситуацији.

И даље је на снази забрана напуштања регије сталног боравишта, настава у школама и факултетима одвија се на даљину, обустављена је и трећина промета, а од понедјељка неће радити нити дјечји вртићи.

Према темпу ширења заразе из задњих неколико дана, број новозаражених се удвостручује сваких пет до шест дана.