Први случај индијске варијанте корона вируса у Словенији откривен је у узорку узетом 20. априла, објавили су данас словеначки медији.

Словеначка новинска агенција СТА преноси да је тај податак објављен је на порталу ГИСАИД-а, а мутација је потврђена у Институту за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у ЛЈубљани.

Лабораторије које се баве секвенционисањем генома вируса корона, међу којима је и лабораторија овог института, податке о новим варијантама које забиљеже прво уносе на портал ГИСАИД-а.

ГИСАИД је свјетска научна иницијатива и примарни извор који нуди отворени приступ геномским подацима вируса корона.

Директор љубљанског Института за микробиологију и имунологију Мирослав Петровец за сада није потврдио информацију о индијском соју, а претпоставља се да ће то учинити сутра на конференцији за новинаре, на којој ће представити раширеност нових сојева вируса корона у Словенији, међу којима је најприсутнија такозвана британска варијанта.

Свјетска здравствена организација недавно је објавила да је индијски сој вируса корона заразнији и да зато представља разлог за додатну забринутост ако би се раширио свијетом.