Премда је допустила рад средњих школа те најавила попуштање за рад угоститеља на отвореним терасама, словенска влада упозорава да се погоршава стање епидемије. Годину дана од прве потврђене заразе земљи пријети нови вал, посебно због нових варијанти.

“Кривуље нам расту, можда се налазимо пред новим валом епидемије”, рекао је данас на владиној конференцији за новинаре Милан Крек, равнатељ националног Института за јавно здравље. Посебно је изразио забринутост ширењем британске варијанте која је у Словенији потврђена, а већ је доминантна у неким еуропским земљама, примјерице у Чешкој, али и у сусједној Италији.

Словенска влада објавила је да је у посљедња 24 сата потврђен 881 нови случај заразе, што је 16.2-постотни удио позитивних тестова на укупан број, уз упозорење да број потврђених зараза дневно у посљедње вријеме опет расте. Просјечни број зараза дневно у посљедњем тједну износи 780, а у порасту је и репродукцијски број ширења вируса. Повећан је и број хоспитализација па је у болницама 521 пацијент, од чега их је 85 на интензивним одјелима.

Данас се навршило годину дана откако је у Словенији потврђен први случај заразе код мушкарца који је боравио у Мароку, а у земљу се вратио преко Италије. Десет дана касније услиједио је и први смртни случај, код штићенице дома за умировљенике коју је заразио лијечник који се заразио на скијању у Италији. Од тада је у Словенији потврђено више од 194 тисуће зараза и 4113 преминулих, од чега половица у домовима за старије, а остали у болницама.

Премда је влада Јанеза Јанше прва у Еуропи у свибњу лани прогласила крај пандемије, Словенију је други јесенски вал погодио више од већине других еуропских држава, а по броју умрлих на број становника међу најпогођенијима је у свијету. Јанша је прошлог тједна у парламенту упозорио да је пред његовом владом, коју опорба оптужује за лоше управљање пандемијом, неколико врло захтјевних мјесеци.

Према Јаншиним ријечима, земља би се због нових варијанти вируса могла наћи пред дилемом – хоће ли устрајати на садашњим рестрикцијама које не дају очекиване резултате или пак на неколико тједана поново увести радикалну карантену и зауставити друштвени живот као лањског прољећа.