Словенија би у травњу требала добити скоро 134.000 доза цјепива АстраЗенеке, прве велике количине британско-шведског произвођача, а координатор за цијепљење у словенској влади увјерен је да ће се то цјепиво против Ковида-19 и даље користити “барем за неке категорије” становништва.

“Очекујемо да ће Еуропска агенција за лијекове о томе објавити службено стајалиште”, казао је на конференцији за новинаре Јелко Кацин, национални координатор за цијепљење против Цовида-19, на питање да коментира нове вијести према којима у ЕМА-и сматрају да је доказана веза између тог цјепива и случајева стварања крвних угрушака код неких који су њиме били цијепљени.
Талијански лист “Ил Мессаггеро” пренио је у уторак изјаву директора ЕМА-е за цјепива Марца Цавалерија, који је казао да сматра доказаном везу између тог цјепива и настанка крвних угрушака.

“По мом мишљењу, сада можемо рећи да је јасно да постоји веза између цјепива и случајева настанка крвних угрушака. Али још увијек не знамо што покреће ову реакцију”, казао је Цавалери за Ил Мессаггеро. Будући да се по неким подацима споменута реакција јавља код млађих цијепљених и жена које користе хормоналну контрацепцију, Кацин је казао да вјерује како ће се, након што ЕМА службено објави своје стајалиште, о томе изјаснити и национални регулатори у земљама чланицама ЕУ-а, те да ће се цјепиво АстраЗенеце и даље моћи користити “барем за неке категорије” становништва.

Упозорио је да је Велика Британија с цјепивом АстраЗенеце успјела цијепити велик дио становништва, користећи само једну дозу и тако осигурала 9-мјесечну заштиту, што је оцијенио одличним резултатом.

Словенија и даље вјерује да има капацитете до краја липња цијепљењем имунизирати већину одраслог становништва, казао је Кацин. Признао је да има недостатака у организирању пунктова за цијепљење у појединим дијеловима државе, због чега се ступањ процијепљености врло разликује од регије до регије и града до града. Одређен је и инспекцијски надзор, казао је Кацин, изражавајући увјерење да ће се ситуација поправити темељем досадашњих искустава.

Осим до сада највећих количина цјепива АстраЗенеце, Словенија би у травњу требала добити и повећане испоруке цјепива Пфизера и Модерне, укупно 163.000 доза, те око 19.000 цјепива Јохнсон&Јохнсон, казао је Кацин.
У земљи су у задња 24 сата с 1879 тестова потврђене 273 нове инфекције корона вирусом, а умрло је седам обољелих, чиме се укупни број смртних случајева повећао на 4089.

Словенија је још у ризичној “црвеној” фази епидемије, а до понедјељка је “затворена” већина друштвених, спортских и других те дио господарских активности.

Министар здравства Јанез Поклукар најавио је за идући тједан, након завршетка “лоцкдоwна”, могуће ублажавањем неких мјера, међу којима је и образовање, па би се од понедјељка наставила настава уживо у основним и средњим школама, али не и дјелатности на факултетима и високим школама.

Додао је да ће у земљу ускоро пристићи и 300.000 тестова за тестирање ученика, какво се већ проводи у сусједној Аустрији.

Ријеч је о томе да ће се њима ученици моћи тестирати сами код куће, на добровољној бази, казао је Поклукар, те додао да ће то тестирање отпочети у другој половици травња.