Словенска влада измијенила је у петак своју одлуку о забрани јавних окупљања, митинга и приредаба у доба епидемије Цовида-19 одредивши за такве догађаје епидемиолошки оквир пошто је њезину ранију забрану уставни суд оспорио на иницијативу грађана.

Такви ће се догађаји од понедјељка допуштати према закону о јавном окупљању, на њима се смије наћи највише стотину људи, за сваког судионика мора бити осигурано 10 четворних метара, а ако се скуп одржава на отвореном и уз прописану физичку дистанцу судионици не требају носити маске, казао је новинарима министар унутарњих послова Алеш Хојс.

Но, Хојс је био критичан према одлуци уставног суда који је ранију одлуку словенске владе привремено суспендирао те одредио да она престаје важити ако је влада до понедјељка не промијени.

По мишљењу уставног суда ранија одлука о забрани је неразмјерна и дискриминирајућа.

Уставни суци бити ће суодговорни ако се епидемиолошко стање погорша, устврдио је Хојс.

Објаснио је да се влада у својој одлуци водила искључиво интересима заштите здравља, а не политичким мотивима, а то се односи и на примјерице забрану окупљања на којима се просвједовало против владе и њезиних мјера.

На иницијативу грађана и неких правника да преиспита уставност владине одредбе о привременој забрани свих “приредби, митинга, славља, празновања и свадби” тијеком епидемије, уставни суци већином гласова наредили су влади да промијени ту “дискриминирајућу” одредбу.

Уставни суци оцијенили су је дискриминирајућом јер се такви скупови третирају мање повољно за судионике у односу на вјерске приредбе и мисе.

Уставни суд истакнуо је важност окупљања грађана за “дјеловање демократске државе” и затражио да се и за њих донесе епидемиолошки оквир који не би рискирао ширење заразе.

Пред судом у Марибору у четвртак се у знак солидарности окупила већа скупина грађана, мирно изражавајући солидарност с ученицима средњих школа против којих је покренут процес пошто су пријављени због кршења владиних протуепидемијских мјера и закона о заразним болестима.

Они су на почетку скупа на главном градском тргу просвједовали против дуготрајног “затварања” школа, односно изостанка нормалног наставног процеса.