Словенска компанија лука Копер забиљежила је у првих девет мјесеци ове године пад прекрцаја терета за 16 посто, а приход у висини 155 милијуна еура за 11 посто је мањи него у истом раздобљу лани.

Лошији пословни резултат и пад промета посљедица су негативних учинака пандемије Цовида-19 на глобалне робне токове, устврдила је управа Луке Копер, твртке која на основи државне концесије управља једном од највећих комерцијалних лука у сјеверном Јадрану.

Добит из пословања у прва три квартала износила је 22 милијуна еура, што је 44 посто мање него у лањском раздобљу, на што су утјецали и већи трошкови рада, везани на реорганизацију пословања, навели су у управи у приопћењу за јавност.

Бруто добит прије амортизације (ЕБИТДА) у споменутом раздобљу износила је 43 милијуна еура, а чиста добит 22 милијуна.

У Луци Копер наводе да је прекрцај терета у првих девет мјесеци износио 14,9 милијуна тона, при чему је релативно стабилан био претовара аутомобила и контејнера, што су стартешки сегменти у пословању словенске луке.

С друге стране, настављен је пад прекрцаја енергената, посебно термалног угљена, што је везано на еуропску политику декарбонизације, док се пад код претовара текућих горива може протумачити падом продаје нафтних деривата, првенствено због застоја у зракопловној индустрији.

Поводом објаве пословних резултата за прва три квартала, директор Луке Копер Димитриј Задел казао је да се узлазни тренд и поновни раст промета и прихода може очекивати сљедеће године са завршетком кризе изазване пандемијом, преноси Хина.

Ове је године Лука Копер наставила значајан инвестицијски циклус из пријашњих година, па је у градњу нове инфраструктуре уложила око 50 милијуна еура, а с тиме ће наставити и слиједеће године, најављују у управи.