Словенске опорбене странке у петак су, како су и најавиле, у парламентарни поступак уложиле приједлог за подношење уставне тужбе против предсједника владе Јанеза Јанше, навевши да је он прекршио више закона и уставних одредби.

Парламентарни заступници Листе Марјана Шареца (ЛМШ), Социјалних демократа (СД), Странке Аленке Братушек (САБ) и странке Љевица (Л) у приједлогу оптужнице против премијера наводе да су он и влада којој је на челу мимо устава и закона присвојили све овласти за управљање епидемијом Цовида-19 и да су у томе били неуспјешни. Наводи се, примјерице, да је Јанша одбио могућност наруџбе додатних количина цјепива Пфизер-БиоНТецу у просинцу прошле године, као и да проводи притисак на медије и самостална државна тијела.

Представљајући бит приједлога тужбе предсједник ЛМШ-а и бивши премијер Марјан Шарец казао је да Јанша одбија исплату законитих средстава за финанцирање Словенске тисковне агенције СТА, у настојању да је планирано уништи, а одбија потврдити и већи број државних тужитеља те представника Словеније у еуропском тужитељству.

Наводи из приједлога за покретање уставне тужбе против премијера утемељени су и показују да Јанша из идеолошких побуда крши темељна људска и уставна права, поткопавајући темеље демокрације, казала је предсједница Социјалних демократа (СД) Тања Фајон.
Уставна тужба против предсједника државе, предсједника владе или министара у влади политички је инструмент предвиђен уставом, а до сада је у повијести више пута кориштен, но такве оптужнице опорбе до сада ниједном нису успијевале.

За подношење приједлога уставне тужбе у парламентарни поступак довољни су потписи најмање десеторице од укупно 90 чланова парламента. Парламент о њој мора расправљати и гласовати у року не дужем од мјесец дана од подношења, а ако се то не догоди, сматра се да је иницијатива одбачена. Ако до одлучивања ипак дође, да би парламент прихватио садржај уставне тужбе и послао је на разматрање уставном суду потребна је натполовична већина гласова заступника. Да би тужбу прихватио уставни суд за уставну тужбу би требала гласовати двотрећинска већина уставних судаца. Ни прво ни потоње се до сада, у више иницијатива за покретање уставне тужбе, до сада није догодило.

Опорба, која Јаншиној влади замјера лоше владање епидемијом, притиске на медије и судство и низ других погрешака или пријеступа у домаћој и међународној политици, на овај начин жели доказати да влада нема парламентарну већину. То се показало и приликом недавног покушаја владајућих да смијене предсједника парламента Игора Зорчича. Зорчич је прије тога напустио коалицијску Странку модерног центра (СМЦ) те критизирао Јаншу и дјеловање владе, но за његово смјењивање недостајао је један глас, што је показало нестабилну позицију садашње владе.