Словенска полиција је у акцији пооштрене контроле илегалних мигрантских рута у ноћи с четвртка на петак привела 209 миграната, објавило је полицијско равнатељство, а преносе у суботу словенски медији.

Како наводе у полицији, ове су године имали нешто мање од 8.000 случајева незаконитог преласка границе, а најоптерећеније полицијске управе у том су смислу оне у Новом Месту, Љубљани и Копру, док се највећи број миграната настоји домоћи сусједне Италије.

У полицији наводе да је мигрантски притисак посебно појачан у задња два мјесеца, након престанка лоцкдоwна у државама кроз тзв. балканску мигрантску руту, што је довело до оживљавања дјелатности организатора илегалних пребацивања миграната из југоисточне Еуропе према средњој и западној Еуропи.

Акција појачане контроле од стране словенске полиције услиједила је након одлуке талијанске владе која је овај тједан на захтјев покрајинских власти из покрајине Фриули Венезиа Гиулиа која граничи са Словенијом, полицијске опходње с талијанске стране границе ојачала мањим бројем припадника талијанске војске.

Тиме није сасвим задовољна десница у покрајинском парламенту која је предлагала да се због све већег броја илегалних миграната који улазе из Словеније затворе малогранични пријелази са сусједном државом, како би се спријечио евентуални већи мигрантски вал, али и опасност да с мигрантима дође до уноса нових случајева коронавируса, преноси Хина.