С нешто више од половице цијепљене одрасле популације Словенија је ниско на еуропској љествици, па је њезин министар здравства у понедјељак поново позвао све да се цијепе, оцијенивши да ће за то бити критичан идући мјесец.

Можемо имати своје дилеме, али је битно да достатну процијепљеност достигнемо до јесени како бисмо се цјепивом и осталим мјерама вратили у некакву нормалу, казао је министар Јанез Поклукар који задњих тједана обилази све здравствене институције широм земље и промовира цијепљење против ковида-19.

Премда су апсолутне бројке новозаражених задњих дана мале, тренд је забрињавајући, па би се за два три тједна могао очекивати раст хоспитализација, упозорио је у изјави за новинаре.

Потребо је да се што више људи цијепи и зато јер ће они који нису цијепљени на јесен имати више ограничења, а тестирање на коронавирус од 23. коловоза више неће бити бесплатно, рекао је.

Интерес за цијепљење у Словенији већ дуље вријеме опада, па је по подацима министарства здравства првом дозом у прошлом тједну цијепљено 23.688 особа, а у свибњу се тједно знало цијепити и преко 70 тисућа.

По задњим подацима првом дозом цјепива против ковида-19 у Словенији је цијепљено 897.072 особа или 43 посто укупнепопулације, а 37 посто укупног становништва добило је све потребне дозе.

Кључно је да заштитимо властито здравље, своју обитељ, пријатеље, сусједе, знанце и колеге, наводи у свом недавно објављеном апелу јавности словенско министарство здравства.