Словенски министар вањских послова Анже Логар у понедјељак је поново занијекао медијске шпекулације о тзв. нон паперу о промјенама граница на Балкану, те поручио да такве шпекулације штете БиХ, али и Словенији, која средином ове године преузима шестомјесечно предсједање Еуропском унијом.

У разговору с новинарима након виртуалног састанка еуропских министара словенски шеф дипломације је казао да је премијер Јанез Јанша, за којега су неки медији тврдили да је наводни аутор тог папира, у разговору с представницима БиХ јасно занијекао постојање таквог документа. Логар је рекао да је и предсједник државе Борут Пахор, реагирајући на велик интерес у БиХ медијима који се покренуо након те шпекулације, казао да га никад није видио и да је противник промјена граница у БиХ.

Нека се сватко тко додатно подгријава ту тему и тко шири неистине или полуистине сам упита о посљедицама тога, казао је Логар, пренијела је Словенска тисковна агенција СТА.

Посљедице су већ видљиве, па су у Сарајеву у недјељу, према писању медија, пред словенским велепосланством скандирали и просвједовали “појединци из екстремних скупина”, а на друштвеним мрежама у БиХ формирају се групе које позивају на бојкот словенских производа, упозорио је словенски први дипломат.

Оживљавање расправе о тој теми и непостојећем нон паперу не користи Босни и Херцеговини, а Словенији још мање, и сватко мора оцијенити је ли му важнији интерес водити политичку пропаганду или радити све што је у његовој моћи да Словенија добро обави своје предсједање Вијећем ЕУ-а и да постигне напредак на подручју западног Балкана, казао је Логар.

Додао је да га на данашњем виртуалном састанку министара вањских послова држава чланица ЕУ-а нитко од колега није ништа питао о наводном документу иза којега по шпекулацијама стоји словенски премијер, а који је прошлог тједна изазвао велики медијску позорност и неке политичке реакције у широј регији. То није учинио нити високи повјереник ЕУ-а Јосеп Боррел, додао је Логар.

Расправа о западном Балкану на министарској разини била је, по његовим ријечима, предвиђена за овај мјесец, али је одгођена за идући, а требала би се одржати у физичком, а не виртуалном формату.