Хрватска унаточ јаком лобирању још нема довољно потпоре међу чланицама ЕУ-а за улазак у Сцхенгенски простор, казао је словенски министар унутарњих послова Алеш Хојс за домаће медије.

Коментирајући састанак министара унутарњих послова ЕУ-а, одржан у петак под предсједавањем Португала, Хојс је казао да је на њему само узета на знање изјава Еуропске комисије како Хрватска испуњава техничке увјете за Сцхенген, но да о томе није била отворена расправа и да особно не очекује да ће Португал до краја свог мандата предсједатеља Вијећем ЕУ-а то питање опет уврстити на дневни ред.

Хрватска већ сада, по његовим ријечима, јако лобира за чланство и тврди да има све под надзором, казао је Хојс, но додао да сам тако не мисли, премда “не жели ширити песимизам”, нити има резерве према томе да се то питање поново отвори у вријеме словенског предсједања ЕУ-ом у другој половици ове године.

Словенија подржава улазак Хрватске у Сцхенген кад испуни све увјете, но премда је Хрватска у великој мјери отклонила неправилности у контроли границе тешко је просуђивати о политичкој потпори међу чланицама, казао је Хојс, а преносе словенски медији.

Према ријечима Хојса, по неслужбеним је информацијама више чланица, међу њима Низоземска и Француска, које имају задршке гледе Хрватске, везане на контролу границе и поступке према мигрантима.

Премијер Андреј Пленковић рекао је у разговору за Политицо, објављеном у понедјељак, како је “разумно” очекивати да ће Хрватска ући у еурозону и шенгенски простор до друге половице 2024. године.

“Идеја је да постигнемо обоје, уђемо у Сцхенген и еурозону, до краја мандата ове владе, дакле до друге половице 2024.”, рекао је Пленковић у разговору за Политицо који је водио тијеком посјета Бруxеллесу у петак. Додао је да је то тежак задатак, но и разуман рок.

Еуропска комисија још је 2019. објавила да је Хрватска испунила све техничке увјете за улазак у шенгенски простор, но то још сад морају прихватити и чланице, што већ низ година чекају Румуњска и Бугарска.