Словенски држављани који у Хрватској имају некретнине покренули су поступак провјере уставности и законитости владине одлуке због које не могу из Словеније у Хрватску.

Уз 11-одневно затварање због јачања епидемије цовида-19, које ступа на снагу од четвртка, словенска влада је донијела и одлуку о врло строгим увјетима за улазак у Словенију или излазак из земље у дестинације с “црвене” епидемиолошке листе, на којој су и све четири Словенији сусједне државе. Уз забрану одласка у ризичне земље најављена је строга контрола на граници и изрицање казни.

Приједлог да се испита уставност такве одлуке, коју влада аргументира епидемиолошком ситуацијом, позивајући се на закон о заразним болестима као на правно упориште, поднио је уставном суду одвјетник Матјаж Шаловен у име грађанске иницијативе “Власници некретнина у Републици Хрватској – отворите нам границе”.

У изјави за Словенску тисковну агенцију СТА он је казао да се забраном преласка границе власницима некретнина и пловила у Хрватској крши уставно право на слободу кретања те на уживање власничких права.

Иницијатива грађана приложила је зато, уз свој приједлог уставном суду, петицију с 3500 потписа, у којој траже слободан приступ својим некретнинама и пловилима у Хрватској, како би их могли одржавати и користити и у вријеме епидемије.

У њој наводе да власнике некретнина и пловила у сусједној држави није могуће третирати као туристе јер власничка права укључују и дужности као што су одржавање те плаћање пореза, доприноса и накнада, те да зато није оправдано да им се приступ имовини сваки пут увјетује документираним доказима о тестирању или одређивањем обвезне карантене.

Тврде да су иницијативу за преиспитивање уставности и законитости одлуке поднијели и у “ширем јавном интересу”, те да у Хрватској некретнину или пловило има десетак тисућа словенских држављана којима влада рестрикцијама на граници крши њихова права.

У Словенију се сада може ући само с негативним ПЦР тестом, осим за власнике земље у малограничном појасу који се морају вратити у року десет сати, дипломате и неке друге категорије.

Министар унутарњих послова Алеш Хојс казао је да је одлука о забрани напуштања Словеније донесена највише због “лошег стања” с растом епидемије у државама западног Балкана, посебно БиХ, Србији и Македонији, како држављани тих држава који у Словенији имају стално или привремено боравиште не би одлазили у те земље, те на повратку изазивали већи ризик ширења вируса у вријеме ускрсних празника.

Хојс тврди да се не ради о кршењу уставно зајамчених права и слободе кретања јер такву забрану у случајевима здравствене опасности предвиђа и закон о заразним болестима, па ће гранична полиција путнике на то упозоравати и враћати их с границе, а буде ли потребно и новчано их кажњавати, преноси Хина.