Овогодишња манифестација “Слово Горчина” биће одржана од 24. до 26. јула, обиласком Стоца, раскршћа цивилизација, а након тога ће услиједити додјела награде Мак Диздар, најбољем младом пјеснику и пјесникињи.

Организатори истичу да су се потрудили осмислити начин да одрже дугу традицију фестивала, поштујући одлуке и препоруке надлежних тијела.

У оквиру Фестивала “Слово Горчина”, биће уприличен програм посвећен овогодишњем госту пјеснику, Семездину Мехмединовићу, који ће први пут након рата читати своју поезију, под столачким сводом.

Између осталог, биће уприличене изложбе Адмира Мујкића и Александре Кокотовић, у Маковој хижи, књижевна трибина, под називом “На правој страни хисторије, књижевност и друштвена одговорност”.

Циљ манифестације је духовно повезивање прожето заједништвом у свему ономе што је лијепо и корисно, те оживљавање идеје Мака Диздара да на једном фестивалу окупи цјелокупно наше умјетничко стваралаштво.

Мало је писаца и градова чија је веза нераскидива и након смрти књижевника. Мак Диздар је рођен у Стоцу, а већи дио свог живота провео је у Сарајеву. Столац је био непресушни извор његове инспирације и мотивације, а кроз његову манифестацију “Слово Горчина”, која се одржава од његове смрти, на најбољи начин се одужио свом родном крају.