Након запримљених пријава грађана о занемаривању и злостављању паса у Травнику, Удруга за заштиту животиња “Авлијанер” поднијела је Тужитељству Средњобосанске жупаније (СБЖ) пријаву против једне особе, а помоћ је затражила и од жупанијске ветеринарске инспекције.

Предсједница ове удруге Бесима Сивро казала је како се два пса, смјештена у једно приватно двориште у Травнику, налазе у запуштеном и дехидрираном стању, због чега је затражено да ветеринарска инспекција изда хитан налог за њихово изузимање, сукладно одредбама Закона о заштити и добробити животиња БиХ.

“То су пси који су доведени са улице, дакле нема их у регистру паса. Завезани су тако да се, буквално, не могу помјерити један од другог. У помоћ смо позвали ветеринарски инспекторат, који је, такођер, био на терену те су утврдили да су пси на кратком ланцу и без заклона, без воде и хране. Ветеринарска инспекција је послала захтјев, али власник куће одбио је да га заприми. Након више од 20 дана, пси су на истом мјесту, без воде и могућег хлада”, навела је Сивро.

У Удрузи “Авлијанер” истичу да ово није једини примјер злостављања напуштених паса у Травнику, те да су сличне случајеве и раније пријављивала надлежним институцијама, али да није било процесуирања одговорних.

Иако тврде да је, захваљујући програмима кастрације и стерилизације, дјеломично смањен број напуштених паса на улици, истичу да је то и даље један од горућих проблема у Травнику, те да је отварање прихватилишта једино трајно рјешење.

“Имамо у плану пројект прихватилишта Турбе-Комар, а за то нам треба потпора Опћине Травник. Проналазак земљишта годинама је био проблем, а сада имамо власника који је спреман уступити земљиште, а до Опћине је да понуди рјешење за изградњу азила”, нагласила је Сивро.

Закон о заштити и добробити животиња БиХ забрањује еутаназију животиња, уз изнимку агресивних и тешко болесних, док су опћинске, градске и жупанијске власти задужене осигурати азиле за њихов смјештај до удомљавања.