Прошло је више од годину дана од откривеног случаја “Пазарић”. Још се сјећамо нехуманих сцена везивања дјеце. Тужилаштво Кантона Сарајево је формирало предмет. Шта се промијенило и да ли је ико одговарао?

Основни услови, храна и брига који би требали бити загарантовани самим смјештајем, тек након што је откривен случај “Пазарић” постају бољи. Од тада, Муамер Кулејлуја је именован као представник родитеља у привремени Управни одбор Завода и запослено је шест његоватељица. Како каже, више од годину дана случај “Пазарић” није добио судски епилог, нема окривљених ни оптужених.

Предмет који је везан за третман штићеника у Заводу Пазарић у кантоналном тужилаштву, како наводе, води се као приоритетан и након окончања јавност ће бити упозната.

Због бројних обавеза, како су навели из Завода Пазарић, вршитељица дужности директора Мевлида Бандић, није могла реализовати разговор за медије, додајући да ћемо одговоре на питања добити писаним путем. Одговоре нисмо добили. Више информација о цијелом случају добили смо од заступнице у Федералном парламенту Сабине Ћудић, чијих је седам закључака усвојио Заступнички дом на сједници одржаној 8. децембра прошле године.

Рок за реализацију ових закључака је 1. фебруар. Oд 14 закључака које је Заступнички дом Федералног парламента донио у децембру 2019. није проведено много, но, како каже Ћудић, направљен је важан корак у процесу деполитизације ових установа.

У протеклих годину дана формирана је радна група која је урадила Нацрт закона о установама социјалне заштите, рекли су из ресорног министарства. Федерација Босне и Херцеговине је усвојила и стратегију о деинституционализацији особа са интелектуалним потешкоћама, те стратегију о трансформацији ових установа. Федерална влада је наложила именовање Самира Суљагића за новог директора Завода, чије ће именовање на ову функцију бити током наредне седмице.