Извјештаји европских, али и свјетских организација указују на то да је пословно окружење у Босни и Херцеговини најлошије у Југоисточној Европи. Разлога је много – од лоше политичке климе, преко великих намета на привреду, одласка младих и стручних људи, до непотребно компликоване администрације. Тим поводом, гост БХТ1 уживо био је Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ.

“Привреда је претрпјела огромне губитке, не само у Босни и Херцеговини већ и у цијелој Европи и свијету. Неке бранше су заиста у огромним проблемима, као што су туризам и авиосаобраћај.”, рекао је Смаилбеговић.

Он је оцијенио да бх. привреда у протекла два мјесеца ипак показује назнаке опоравка, нарочито када је у питању извоз из БиХ.

“Имамо добру вијест да је октобар ове године у односу на октобар прошле године имао већи извоз из Босне и Херцеговине. То је интересантан податак. Дакле, привреда се помало опоравља”, наводи Смаилбеговић.

Економија Босне и Херцеговине, тврди Смаилбеговић, стоји на два кључна темеља.

“Један је извоз према Европској унији, а други је везан за туризам. Падом туризма пала је и потрошња што се види по приходима из ПДВ-а који су значајно пали, док ево видимо да се извоз доста добро држи”, казао је Смаилбеговић.

Он се осврнуо на области привреде које су оствариле одређен напредак током трајања пандемије, наводећи примјер индустрије намјештаја која ће, према његовој процјени, забиљежити раст од 15-20 посто.

Мјере помоћи Владе Федерације у периоду корона кризе, Смаилбеговић је оцијенио као “добродошле”.

“Да ли су оне довољне и да ли су дошле у право вријеме, о томе се може дискутовати. Мислим да је Влада ФБиХ мало закаснила са оним првим пакетом који је могао бити мјесец раније. Није он ни био издашан, подсјетићу да се први пакет Корона 1 исконзумирао са неких 90 милиона. Кантони су конзумирали неких 80 милиона. Сад иде нови пакет федералне Владе са 90 милиона. Кад то све саберемо, то је нешто мање од 300 милиона помоћи”, рекао је Смаилбеговић, додајући да је други корона закон фокусиран на четири гране које су најпотентније али и најпогођеније пандемијом.

Смаилбеговић је изразио наду да неће доћи до новог затварања у нашој земљи, уз оцјену да се и први “lockdown” могао избјећи.

“Тада је то више било неискуство и незнање о коронавирусу. Ми смо покушали да копирамо мјере, али сад смо паметнији и имамо неко искуство. Мислим да се могло и без лоцкдоwна, наравно направити неке мјере као што је ношење маски, дистанца и смањење већих окупљања. То што ће радити неки ресторан или хотел, мислим да не утиче много на здравствену ситуацију а ипак омогућава привреди колико-толико да ради”, сматра Смаилбеговић.

Говорећи о унапређењу страних инвестиција у БиХ, Смаилбеговић наглашава да је за то потребан повољнији пословни амбијент.

“Ову климу заиста треба значајно унаприједити. Административни дио је комплициран, оптерећења на рад су огромна. Морају се смањити оптерећења рада како би се нето плате дизале а да се укупна оптерећења не дижу. У Босни и Херцеговини да би повећали плате радницима, морате повећавати продуктивност, што је неминовно јер људи одлазе. Повећања продуктивности нема без нових технологија и значајних инвестиција. Овдје мора да се побољша пословни амбијент и да се направи једна пословна клима за инвестирање. Треба направити идентичне услове и за домаће и за странце и да смо земља која ће бити привлачна за инвестиције”, рекао је Смаилбеговић у емисији БХТ1 уживо.