Измјене и допуне Закона о порезу на доходак и Закона о доприносима на дневном реду сутрашње сједнице парламента ФБиХ. Тим поводом, гости БХТ Уживо били су Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ и предсједник ССС БиХ Мевлудин Бектић.

Како је појаснио Смаилбеговић, овим законом на плату до 800 КМ би стопа опорезивања била нула, а износ преко 800 КМ плате је опорезиви износ и опорезивао би се са 13 одсто.

Мјесечна синдикална корпа је преко 1900 КМ. Из синдиката истичу да је фантомски организовати пристојан живот са овако ниским примањима у БиХ. Мевлудин Бектић, предсједник ССС БиХ, истиче да је до неспоразума дошло зато што су ова два закона већ четири године у процедури у парламенту. Такође истиче да Синдикат није добио чак ни Нацрт закона и да су остали затечени јер нису били упућени у ове измјене.

“Покушали смо овај проблем делегирати на сједницу ЕСС која је требала бити прије 15-ак дана, а она се одлаже већ пет пута, што је само по себи парадоксално. Ово је све дошло неочекивано, да се ова два закона овако нађе пред парламентарцима. Нисмо уважавани као социјални партнери да нам се на вријеме доставе материјали о овим законима”, истиче Бектић.

Предсједник удружења послодаваца ФБиХ Аднан Смаилбеговић напомиње да су ови закони били прије двије године на сједници ЕСС, ушли у процедуру у парламенту, у међувремену је Влада уложила два или три амандмана.

“Тешко ће свако бити задовољан, ово су реформски закони. Данас имате примање радника отприлике у два дијела: један дио је плата, а један дио је неопорезиви, топли оброк и превоз. Све су то примања радника. Влада ће сад све то опорезовати, све ће имати карактер плате, а спустиће се стопе. Дакле, проширује се основица а спушта се стопа. Ми смо рачунали да је 33 посто неутралан ефекат. У ствари, пензиони и здравствени фондови ће овим бити на истом. Ово је нека симболична уштеда за привреду”, истиче Смаилбеговић.

Ипак, као ману овог закона наводи да је социјално неосјетљив. Каже да ће он имати оптерећење на ниске плате, а растерећење на високе. Како каже, привреди не треба неутралан ефекат него растерећење.

Синдикалисти кажу да су све могућности разматране и да претпостављају да Влада ради растерећење доприноса, али на чији терет? Ако хоћемо растеретити послодавце, а проширујемо основицу за опорезивање, каже Бектић, не видим ту неког растерећења осим оптерећења на радницима.

“Заиста је неприхватљиво да је најнижа плата 406 КМ и да је најнижа плата скоро у складу са најнижом пензијом. Тражимо плату достојну радника и достојну човјека у БиХ, да зауставимо одлив мозгова и да запослимо младе људе, а и амортизовати удар на џепове који имамо током ове пандемије”, истиче Бектић.

Смаилбеговић каже да потрошачка корпа није параметар ничега и да се не може посматрати сиутација у Сарајеву као релевантну. Као примјер наводи да је све потребно за живот много јефтиније у мањим градовима него у Сарајеву. Послодавци се слажу да се минимална плата мора дизати и то није спорно, али јој се треба додати и овај неопорезиви дио, сматра Смаилбеговић.

Што се тиче закона који су сутра у процедури, из послодаваца кажу да је неизвјестан пролазак овог закона и да је тешко прогнозирати шта ће бити с њима. Уложени су амандмани од стране послодаваца на ове законе.