Кантонална болница Зеница (КБЗ), због смањења потребе за хоспитализацијом већег броја Ковид-позитивних пацијената, затворила је већи дио свог Одјела за Ковид-19 те све хоспитализиране пацијенте у смјестила на Одјел за заразне болести, потврдио је директор КБЗ-а др. Расим Скоморац.

Он је истакао како су у Одјелу за Ковид, који је смјештен у подрумском дијелу Одјела за ортопедију, остали само пацијенти који су на Одјелу за интензивну његу.

“Већи дио тог одјела је измјештен и дезинфициран. Остало је још само пет пацијената на интензивној њези, од којих је један прикључен на респиратор. Тренутно на Одјелу за заразне болести имамо смјештена 63 пацијента, а јучер и данас нисмо имали смртних случајева – истиче директор Скоморац, који додаје да је дошло и до смањења броја ангажираног медицинског особља на лијечењу тих пацијената. Искористили смо ову, нешто повољнији ситуацију па смо неке људе послали и на кориштење годишњег одмора”, каже Скоморац.

Зеничко-добојски кантон, мада је било најава да би почетком маја могле стићи веће количине вакцина и за масовнију вакцинацију становништва, до сада је против коронавируса вакцинисао нешто више од 7.700 особа.

“Немамо званичних најава да ћемо ускоро добити веће количине вакцина, за масовнију имунизацију. Додатну количину од 2.000 вакцина кинеског Синофарма распоредили смо по домовима здравља у нашем кантону, који ће их утрошити по свом програму вакцинације”, каже кантонални епидемиолог и координатор за вакцинацију против Ковида-19 др. Алис Козица.

Домовима здравља упућено је и 1.346 доза вакцина произвођача Синовац, намијењених за ревакцинацију особа које су раније примиле прву дозу тих вакцина.