У Дервенти је одржана прва сједница Скупштине, откад је ова локална заједница и званично добила стаус града, а између осталог, донесена је одлука о смањењу плата дервентским функционерима, које су биле највише у региону.

Плате дервентских функционера биле су веће и од зараде предсједника сусједних држава.

Градоначелнику Дервенте смањена је плата са 3,5 на 2,5 просјечне зараде у градској управи, док је предсједнику Скупштине града смањено са 3,3 на 2,5 просјечне зараде у градској управи. Уједно се умањује и плата замјенику градоначелника Дервенте. Плата градоначелника до сада је износила 4.655,69КМ у нету (бруто 7.636,69КМ), плата предсједника Скупштине у нету 4.075,86КМ, што је у бруту око 6.600КМ.

Сједница је занимљива и по томе што су наступиле прве одлуке нове скупштинске већине предвођене СДС-ом и ПДП-ом, након прошогодишњих локалних избора одржаних у новембру, када је градоначелничко мјесто припало СНСД-у, а скупштинска власт након 16 година отишла у руке опозиције.

Нова скупштинска већина одлучна је да у наредном периоду умањује и плате директорима дервентских установа, како би их приближили платама радника.

На сједници је једногласно изгласан буџет града за ову годину у износу од 19.139.000КМ.

Нова скупштинска већина из буџета је издвојила 200.000 марака за суфинансирање превоза ученика основних и средњих школа на подручју Дервенте и околних села. Амандманом Клуба одборника ПДП-а, родитељи ученика основних школа који користе превоз од сада ће имати у потпуности бесплатне ђачке карте, јер један дио већ плаћа Министарство просвјете РС, док ће средњошколцима тренутне ђачке карте бити суфинансиране из градског буџета. У борбу за остваривање овог права почела је да се бори Сања Димитрић, учитељица у сеоској дервентској школи, а уједно и одборница у другом мандату у Скупштини Дервента, која је испред Клуба одборника ПДП-а и прошле године изашла са истим амандманом, који су СНСД, СП, УС, НДП тада одбили, као представници скупштинске власти. Наредни јој је корак оснивање фонда за подршку родитељима са троје и више дјеце.

Донесена је и одлука о аудио-визуелном снимању и преносу сједница Скупштине града на YоуТубе, што је претходна власт предвођена СНСД-ом раније одбијала, са изјавама градоначелника да народ не треба све да зна. Подсјетимо, Дервента је локална заједница без радијског или телевизијског медија, па је самим тим грађанима врло тешко доћи до правовремених и објективних информација које се тичу општине у којој живе.

Градоначелник (СНСД) Дервенте је за свог замјеника предложио Синишу Јефтића, свог бившег замјеника, што је дервентска скупштинска већина одбила.

У Дервенти су у протеклом периоду, бивши предсједник Скупштине и бивши замјеник начелника Дервенте поднијели захтјев за оставривање права на тзв. бијели хљеб, који ће грађане Дервенте коштати готово 100.000 КМ.