У приједорском кину “Козара” филмове је лани погледало 4.400 љубитеља седме умјетности, што није ни 15 одсто у односу на број гледалаца из 2019. године, изјавила је директор приједорског Центра за приказивање филмова Анита Хоџић.

“Како смо у 2019. години имали 30.000 гледалаца, што је рекорд не само након дигитализације кина, него и у цијелом послијератном периоду, тако смо лани дошли до негативног рекорда, односно до најмањег броја гледалаца у једној години откад установа биљежи податке”, рекла је Хоџићева.

У једином приједорском биоскопу у 2020. приказано је више од 40 наслова у 302 пројекције, а најгледанији је био домаћи филм “Добро јутро, комшија”, који је на великом платну видјело 567 гледалаца, док у редовним околностима тај број достиже више хиљада.

“Кино-сала није радила више од пола године, будући да смо од 11. марта до 17. септембра радили у режиму дежурстава и без филмских пројекција. У септембру смо затражили и добили дозволу Градског штаба за ванредне ситуације да почнемо примати публику уз стриктно поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера”, навела је Хоџићева.

Према њеним ријечима, након новог отварања кино-сале показало се да интересовање није ни близу ономе у вријеме прије епидемије вируса корона.

“Имамо једно интерно правило да се пројекција филма одржава уколико су продате најмање четири улазнице. Сада смо и то правило укинули и врло често смо имали пројекције за само једног, два или три посјетиоца”, навела је Хоџићева.

Она је истакла да разлог за то није само промјена свијести код гледалаца усљед епидемиолошке ситуације, односно избор приоритета и искључивање свега што није од виталног значаја, већ и дистрибуција филмова на глобалном нивоу, која је знатно смањена у очекивању бољих времена са аспекта профитабилности филмске индустрије.

“Осим тога, у вријеме затварања и полицијског часа, почеле су још више да расту стриминг платформе, које, такође, утичу на промјену свијести код гледалаца на начин да се окрећу кућном кину. Нетфликс, Пикбокс, ТВ пакети који садрже видеотеке и могућност одгођеног гледања, и од раније су, а поготово сада, конкуренција са којом биоскопи све теже могу да се носе”, каже Хоџићева.