Број миграната који свакодневно пролазе кроз Тузлански кантон у октобру је троструко смањен у односу на септембар и петороструко у односу на љетне мјесеце. О људима у покрету и даље брину појединци и невладине организације, док активности на системском плану не дају жељене резултате.

Међу особама које су на пут ка бољем животу кренули прије више година је и Али Хајдер из Пакистана. Након што је седам пута покушао прећи границу из Македоније према Србији, каже да га је македонска полиција брутално претукла. У Тузлу је дошао са вишеструким повредама од чега још није санирана парализа дијела лица. Тренутно је смјештен у једној од двије сигурне куће у Тузли и помаже организацији Емаус у подјели хране.

Представници Емауса из Добој Истока сваки дан у Тузли обезбјеђују мигрантима храну.

Од почетка мигрантске кризе у БиХ у јесењим и зимским мјесецима забиљежен је смањен број особа које пролазе кроз Тузлански кантон.

Несмањеним интензитетом неколицина невладиних организација мигрантима обезбјеђује најнужније. Посебну подршку Еммаус пружа породицама с дјецом, малољетницима и повријеђеним особама за које имају смјештај у двије сигурне куће. Земља дјеце ради са малољетницима који често немају пратњу. Црвени криж пружа психосоцијалну, али и прву помоћ у повредама које су честе међу људима у покрету.

Евидентан је смањен број миграната. Је ли у питању долазак хладнијих дана или ће се на прољеће мигрантска криза поново разбуктати, није сасвим сигурно. Из невладиних организација упозоравају да неће одустати у пружању помоћи, али да то није рјешење. Позивају представнике свих нивоа власти да пронађу начин за системско рјешавање кризе која у БиХ траје већ три године.