Специјални представник за миграције и избјеглице при Савјету Европе Драхослав Штефанек, поручио је да Европа гледа у Босну и Херцеговину, те да ће он, након сагледавања цјелокупне ситуације, предложити своја рјешења. Број миграната у Тузланском кантону је у зимском периоду смањен.

У периоду октобар-децембар 2020. године невладине организације су регистровале нешто више од 160 малољетника без пратње и преко 30 породица са дјецом. Особе у покрету, које су ту и даље зимске ноћи проводе попд ведрим небом.

Давиндер уточиште током хладних ноћи каже да тражи у напуштеним кућама или картонским кутијама. циљ се промијенио. Сада само жели назад у Индију.

ДАВИНДЕР, мигрант

„Имам породицу, бебу, и двије године проведене овдје нису добре. Рекли су да ће ми можда дозволити повратак.“

Особе у покрету које се налазе у Тузли и након три године бораве на улицама.Системско рјешење не постоји, а све је више оних којима је и здравствено стање нарушено.

АБДУРАХМАН АЉИЋ, вођа Мобилног тима Црвеног крижа ТК

„У смислу стања изазваних ниским температурама зрака, прехлада, грипа и тако даље. Поред тих стања, присутне су и повреде механичке, настале како током боравка у Тузланском кантону, тако и током самог транзита кроз Тузлански кантон.“

СЕНАД ПИРИЋ, волонтер

„Ми већ три године понављамо једно те исто. Ако су већ пустили те људе у државу, онда треба исто тако да преузму одговорност ради безбједности наших грађана, ради хуманог третмана тих људи. Овако како је сад препуштено само себи, ми смо некако ту само да гасимо ту ватру.“

Док годинама траје пребацивање одговорности, слике промрзлих миграната и даље свједоче хуманитарној кризи.

САБИХА СРНА, Удруга „Земља дјеце“ БиХ

„Дјеца поприлично времена остану у Тузли чекајући на то збрињавање. Нажалост, када малољетници стигну и касним вечерњим сатима, све то пада у воду. Дјеца остају практично на улици.“

Док власт и даље нијемо посматра, волонтери поново упозоравају да се у прољеће може очекивати већи прилив, надајући се да ће мјере коначно бити подузете.