Здравствени дјелатници у Унско-санском кантону, након што је кантонална Скупштина усвојила Финансијски план Завода здравственог осигурања, не морају страховати да ли ће добити плате.Усвајање овог плана, каже опозиција, условљена је смјеном пет досадашњих и именовањем пет нових министара.Тврде да је позадина свега лични интерес појединаца. Новоизабрани предсједник Скупштине одлучно негира такве тврдње.

Нови министар здравства је Мурис Халкић, пољопривреде министрица Самра Мехић, Алмин Хоповац нови је министар образовања, а Инес Пушац правосуђа, док је за министра за питања бораца и ратних војних инвалида именован Самир Јашарагић.

МУСТАФА РУЖНИЋ, премијер УСК

“Јасно сам казао да смо ми свјесни својих позиција, то су мандатске позиције које се могу дневно мијењати и свјесни тога сви су дали свој одређен допринос.”

Поред реконструкције Владе, усвојен је и Финансијски план Завода здравственог осигурања чиме су створени увјети за исплату плата здравственим радницима у Унско-санском кантону. И док опозиција сматра да су ове тачке увјетоване једна другом, односно да су поједини заступици увјетовали подршку Финанцијском плану Завода здравственог осигурања смјеном досадашњих и именовањем нових министара, предсједавајући Скупштине то негира, каже управо је супротно.

ЈАСМИН МУСИЋ, предсједник Клуба посланика СДА у Скупштини УСК

“Јасно је да су тачке биле увјетоване, прво се морала извршити реконструкција Владе и задовољити лични и приватни разлози као што су на друштвеним мрежама рекли и смијењени министри да би профункционирао здравствени систем.”

РАЗИМ ХАЛКИЋ, предсједавајући Скупштине УСК

“Нема то никакве везе са увјетовањем, имали смо обећање за прошли понедјељак кад је била 15. редовна и да ће доћи Завод, чекали смо допуну и није дошла. Тад није било реконструкције на дневном реду”.

На наставку четврте ванредне сједнице, Нисвет Јусић је именован за представника Бошњака у руководству Скупштине, а Разим Халкић је изабран за предсједавајућег, чиме је након годину дана комплетирано руководство. Скупштине и дефинисана парламентарна већина у кантону.