Иако је број новозаражених коронавирусом у паду, забрињавајуће је што је стопа смртности од посљедица коронавируса и даље висока. И док сви упорно понављају да је рјешење у масовној вакцинацији, пацијенти у БиХ суочавају се са несташицом чак најосновнијих лијекова у лијечењу ове болести.

Поражавајућа је статистика стигла из Министарства цивилних послова наше земље. У вријеме пандемије 7.938 особа у БиХ преминуло је од ковида-19. Црна статистика и на подручју Федерације БиХ. У протеклих мјесец дана умрло је 2.000 особа. Прошле године истраживање Свјетске здравствене организације указало је да многи лијекови који се користе у лијечењу ковида-19 нису успјели спријечити смрт заражених пацијената. Бх. кратко искуство, по узору на Свјетску здравствену организацију, показује да се у лијечењу пацијената успјешним показао лијек Фавира. И то ако се примијени у раној фази, кажу стручњаци. У третману се користе и други лијекови.

ЗАХИДА БИНАКАЈ, предсједница Коморе магистара ФБиХ

Имамо за лакше и средње тешке пацијенте Фавиру која се показала учинковитом ако се третман започне благовремено. За пацијенте који су тешки случајеви користи се Енкортен, поред њега јако добре резултате даје и препарат Тотализумар.

Неријетко, грађани због административних препрека ове лијекове набављају ван граница БиХ. У јавности је ипак највише пажње изазвао недостатак Клексана. Доказ за то су свакодневни апели грађана путем друштвенихмрежа за његову набавку. Из Министарства здравства Кантона Сарајево кажу да су нове количине Клексана већ на царини. Потврда стиже и из компаније Санофи која увози Клексан. Кажу, иако је велика потражња у свијету, могу одговорити.

Компанија Санофи за сада је у могућности одговарити на повећану потражњу на тржишту у Босне и Херцеговине, но може доћи до краћих одгода у испоруци Еноксапарина у неким подручјима БиХ, засада без посљедица по континуитет редовите терапије болесника.

А неопходан је у терапији јер спречава настанак тромба и спрјечава теже посљедице.

ТЕУФИК ХАЏИОСМАНОВИЋ, пулмолог

Оне промјене које се виде на рендгенима су дијелом и посљедица тромбоемболизације , стрваранаситних угрушака који требају бити третирани у току болести, због тога се пацијентима који болују од короне дају
антикоагуланти. То су сада ти популарни лијекови као што је Клексан.

Има ли га у Апотекама Сарајево довољно, нису жељели дати одговор. Када су у питању Домови здравља у КС тврде да количина има довољно, али ако је тако зашто је потражња грађана за њим толика? Из Опће болнице “Прим. др. Абулах Накаш” потврда- лијека за ову намјену има довољно.

ЕДНАН ДРЉЕВИЋ, инфектолог

С тим да, иако повремено нестане неки од антикогулантних лијекова ми имамо замјену, био то плексан, био то Ендоксипарин, тако да сад за сад несташице нема.

И док се велике силе баве испитивањем и прозводњом лијекова, ми се суочавамо са њиховом несташицом. Поражавајуће је и што цијене неопходних лијекова за терапију нису усклађене у држави ни у доба пандемије.