Сукоб на релацији СДА-ХДЗ БиХ све се транспарентније осликава на бх правосуђе. Након разрјешења главне државне тужитељке Гордане Тадић, двије странке отворено ратују саопштењима. Тужилаштво Босне и Херцеговине, и не само Тужилаштво, већ дуго је на удару критика међународне заједнице. Иако политику не спомињу, довољно материјала имају за анализу процесуирања.

Име Гордане Тадић, главног државног тужиоца БиХ, која је разријешена функције првостепеном одлуком дисциплинске комисије због несавјесног рада у служби, ових дана политичари пречесто помињу. За СДА, одлука о разрјешењу, на коју Тадићева има право жалбе, логична је и очекивана. Тврде да јој је једини задатак рад против Бошњака. За ХНС, дисциплинска мјера је искључиво политичка, скована у кабинетима руководства СДА.

До када ће се странке и страначки органи на овај начин бавити правосуђем? У правној држави, то не би било могуће. Транспарентан и независан правосудни систем један је од носећих стубова сваког демократског друштва. У Босни и Херцеговини, то недостаје.

Под дисциплинском тужбом био је и предсједник Суда БиХ, Ранко Дебевец, који је прошао с јавном опоменом. Провјеравана је његова повезаност с директором Обавјештајно-безбједносне агенције, блиским СДА, са којим је виђен ван радног мјеста. И СДА и ХДЗ бране ове носиоце правосудних функција, истичући њихов предан рад и отворене обрачуне с криминалом и корупцијом. Међутим, резултати показују другачије. На веб страници Тужилаштва БиХ пише су од почетка године подигнуте свега двије оптужнице за ратне злочине и три за корупцију.

А спор рад или нерад је, годинама, главна замјерка међународних организација и правних експерата. Тужилаштво је у фокусу због спорог процесуирања ратних злочина и корупције. БиХ још није провела реформу правосуђа – нема нових закона о ВСТС-у, јавним набавкама и сукобу интереса. Међународна заједница је и финансијску помоћ почела условљавати реформама. А по многима је баш стезање кесе једини начин да се политичари натјерају да ураде оно што и јесте до њих – да обезбиједе законодавни оквир за транспарентан и ефикасан рад бх. правосуђа.