Савјет министара Босне и Херцеговине на данашњој сједници, у другом кругу гласања, није усвојио одлуку о увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из ЕУ на период од двије године, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

Кошарац је рекао да су за одлуку гласали предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар комуникација и транспорта Војин Митровић, министар за људска права и избјеглице Милош Лучић и он.

Према његовим ријечима, остали нису гласали из необјашњивих разлога, те да ће се ова одлука поново наћи на наредној сједници Савјета министара.

“Сматрам да би ово била добра одлука, да на основу аргумената и чињеница, третирајући Споразум о стабилизацији и придруживању, отпочнемо преговоре са представницима Европске комисије, како би ово питање третирали на заједнички начин и дошли до одлуке Савјета за стабилизацију и придруживање, што би подразумијевало да се, мимо ове одлуке уђе у процес измјена Спроразума о стабилизацији и придруживању”, објаснио је Кошарац.

Ради се о мјерама које је предложило Министарство спољне трговине и економских односа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из земаља Европске уније, које се односе на повећање царинске стопе за 10 посто плус 2,5 КМ по килограму за говеђе и 10 посто плус 1,5 КМ по килограму за свињско месо.

Чланови Савјета министара БиХ који се противе оваквој одлуци као разлог зашто је не треба подржати раније су навели да је одлука у супротности са Споразумом о стабилизацији и придруживању као и са чланом XИX. ГАТТ-а и Одлуком о мјерама заштите домаће производње од прекомјерног увоза.

Такође, кажу да се из одлуке не види да је проведен поступак консултација са ЕУ, а што је обавеза у складу с тим документима.

Мишљења су да консултације није могуће провести без успоставе информационог система у пољопривреди, а што је законска обавеза Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и чиме би се добили валидни подаци који су прихватљиви и за ЕУ у процесу провођења консултација.

Напомињу да, уколико би била донијета таква одлука, БиХ би прекршила ССП, нарушио би се кредибилитет БиХ и истовремено би се могло запријетити контра мјерама од ЕУ, а познато је да више од 70 посто извоза БиХ остварује у Европској унији.

Става су да би се овом одлуком могле изазвати штете за прерађиваче, а с повећањем царина могло би доћи и до повећања цијене производа односно поскупљења.

На крају, истичу “да ова одлука неће заштитити произвођаче, јер је врло извјесно да би се увоз преусмјерио на земље које нису чланице ЕУ, јер се царинска тарифа не би односила на њих”.