Кинески увоз и извоз снажно су порасли у септембру, показали су подаци царинске управе, наговјештавајући стабилизацију опоравка друге економије свијета од посљедица коронакризе.

Увоз је скочио 13,2 одсто у односу на исти период прошле године, након пада од 2,1 одсто у августу, најављујући опоравак потрошње и државних улагања од кризе изазване Цовид-19, преноси SEEbiz. Порастао је и извоз, 9,9 одсто, у односу на прошлогодишњи септембар.

Кинеске фирме раде јер је Пекинг углавном успио да заустави ширење коронавируса, док Сједињене Државе и европске државе проживљавају други велики талас ширења вируса.

Након поновног отварања пословања у марту, кинески произвођачи су имали приступ зајмовима како би пребродили пандемију. Кина извози пуно маски и медицинске опреме потребне широм свијета, као и потрошачку електронику, посебно тражену робу у вријеме пандемије.

У периоду од јануара до септембра кинески извоз смањен је благих 0,8, одсто, а увоз 3,1 одсто.

У септембру, кинески извоз у САД је скочио 20,5 одсто, а увоз 24,7 одсто, у складу са трговинским споразумом са САД-ом којим се Пекинг обавезао да у наредне двије године купи америчке производе и услуге у вриједности од најмање 200 милијарди УСД већој него 2017. године.

Споразум је зауставио штетан трговински рат, у оквиру којег су двије земље увеле царине вриједне милијарде УСД, закочивши свјетску економију.