Снажан тајфун стигао је на исток Филипина у четвртак након што су власти евакуисале десетине хиљада људи, уз то покушавајући избјећи ризик од ширења новог коронавируса у претрпаним склоништима за хитне ситуације.

Први тајфун који је ове године погодио Филипине убрзано је повећавао снагу док је пухао с Тихог океана, а затим је око поднева стигао на обалу у граду Сан Полицарпио у провинцији Источни Самар. Видеоснимци показали су обилну кишу, вјетар који савија кокосова стабла, звецкање лимених кровова, готово потпуно замрачење и смањење видљивости. Неки градови су остали без напајања електричном енергијом.

Тајфун Вонгфонг достизао је максималну брзину вјетрова од 150 километара на сат, а предвиђа се да ће пухати на сјеверозапад и проћи кроз густо насељене источне провинције и градове прије него што у недјељу дође до сјевера.

Филипини су под готово потпуном блокадом и циљу спречавања ширења коронавируса. Гувернери кажу да ће социјално дистанцирање бити готово немогуће у склоништима за хитне ситуације. Нека склоништа сада служе као карантински објекти и можда их је потребно поново претворити у склоништа за олује.

Прогнозира се да ће тајфун у великој мјери заобићи Манилу, али власти кажу да ће шатори који се користе као привремене медицинске установе у главном граду бити оштећени због јаких вјетрова.