Дванаеста сједница Предсједништва Савеза опћина и градова Федерације БиХ (СОГФБиХ) одржат ће се данас у Малак Реџенси Хотелу на Илиџи, у 11 сати. На сједници ће бити ријечи о начину расподјеле трансфера јединицама локалне самоуправе из Прорачуна Федерације БиХ, као и о активностима Савеза на изради анализе утицаја коронавируса на социоекономски и финанцијски положај јединица локалне самоуправе.

Између осталог, бит ће говора о неприхватању иницијативе Савеза опћина и градова ФБиХ од стране Владе Федерације БиХ за продужење важења Закона о ублажавању негативних економских посљедица.

Савез опћина и градова ФБиХ заједно с Велепосланством Швицараске у БиХ и УНДП-ом подржава успостављање финанцијског механизма за локални развој у Федерацији БиХ.

“Овај механизам би подразумијевао успостављање приступа за додјелу средстава за пројекте јединица локалне самоуправе на конкурентној основи, уз примјену јасних критерија и транспарентног поступка одабира заснованог на праксама Еуропске уније. Предвиђено је је да би укупан износ средстава, који би био доступан за пројекте јединица локалне самоуправе износио 1 милијун марака, што би укључивало 800.000 марака, осигураних у овиру Пројекта и 200.000 марака осигураних од стране Владе ФБиХ у оквиру текуће прорачунске резерве, за текућу годину”, приопћили су из СОГФБиХ.

Чланови Предсједништва Савеза бит ће информирани о процесу израде новог Стратешког плана Савеза, те о документу оквирне политике “Унапрјеђење водних услуга градова и опћина Федерације Босне и Херцеговине”. Такођер ће бити говора о Закону о грађевинском земљишту те ће бити најављен и наставак одржавања радионица за јединице локалне самоуправе о Нацрту Закона о грађевинском земљишту које Савез организује у сурадњи с Федералном управом за геодетске и имовинско-правне послове. Прва радионица је одржана у Мостару, а преостале су планиране за Сарајево, Тузлу и Бихаћ.

На сједници ће бити уручене захвалнице члановима органа и тијела Савеза опћина и градова ФБиХ за савјесно и одговорно вршење дужности у протеклом мандату.

Изјаве за медије су планиране у 13 сати, наводи се у приопћењу.