Јасна европска перспектива за Босну и Херцеговину представља снажан интегративни фактор и важан алат за превладавање унутрашње поларизације, истакао је предсједавајући Комисије за спољне послове Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Сафет Софтић, те позвао званичнике ЕУ да препознају кредибилне реформске напоре БиХ и да земљи до краја ове године додијеле статус кандидата за чланство у Унији.

Софтић је учесницима интерпарламентарне онлајн радионице “Западни Балкан: између мултиполаризма и процеса европских интеграција” рекао и да је БиХ одучна да настави са започетим реформама заснованим на поштовању европских принципа, демократије, владавине права и заштите основних људских права.

Он је навео да је приоритет БиХ превазилажење преосталих сукоба, јачање регионалне сарадње и успостављање добросусједских односа у региону.

Предсједник Европског парламента Давид Сасоли и предсједник Представничког дома Парламента Италије Роберто Фико изразили су снажну подршку процесу проширења ЕУ на земље западног Балкана.

Они су нагласили да ЕУ изражава јасан став да је будућност регије у Унији, да је западни Балкан неодвојиви дио Европе и да је чланство држава западног Балкана од стратешког интереса за ЕУ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Сасоли и Фико позвали су земље региона да наставе са започетим реформама, истичући да ће институције ЕУ и у политичком и у економском погледу пратити реформски процес.

Они су истакли чињеницу да се ЕУ у посљедње вријеме суочила са бројним проблемима који су успорили процес проширења, али и упозорили да се ЕУ и земље западног Балкана само заједнички могу изборити са изазовима какве представљају пандемија вируса корона, миграције, трговина људима, те борба против тероризма и криминала.

Учесницима радионице обратили су се и европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи и генерални секретар Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) Стефано Санино, који су нагласили чињеницу да нема никакве сумње да је будућност западног Балкана у ЕУ.

Они су позвали земље региона да на најбољи начин искористе Пакет економске подршке ЕУ вриједан 3,3 милијарде евра.

Вархељи је најавио да ће ЕУ у наредном периоду земљама региона обезбиједити више од 650.000 вакцина против вируса корона, као и да ће наставити да снажно помаже економски опоравак свих земаља западног Балкана.

Он је додао да ће ЕУ, кроз спровођење ревидиране методологије, ојачати кредибилитет процеса проширења који све земље региона треба да доведе до чланства у ЕУ.

О спровођењу реформи у БиХ говорио је и шеф Делегације и специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

Радионицу “Западни Балкан: између мултиполаризма и процеса европских интеграција” организовао је предсједник Комисије за спољне и европске послове Представничког дома Парламента Италије Пјеро Фасино.