Смијешно је и тужно да се на овај начин тргује у репрезентацији Босне и Херцеговине, да се лични интереси стављају испред државе и народа. Тјерање ината не смије бити испред државног ногометног интереса, жеље навијача, огромне већине наших бивших и садашњих играча, тренера, односно струке, изјавио је Емир Спахић, некадашњи капитен националног тима БиХ и члан Стручне комисије Ногометног/Фудбалског савеза БиХ (Н/ФС БиХ) за избор насљедника Душана Бајевића на клупи “Змајева”.

”Жао ми је да се мој извјештај, након обављених разговора са кандидатима за новог селектора ногометне репрезентације Босне и Херцеговине, гурнуо под тепих, то јесте што су га неки згазили ногама. Када погледам из овог угла није им ни требао. Од почетка поједини имали су спремног кандидата и гурају га. Миске (Звјездан Мисимовић, оп.а.) и ја знали смо у какав посао се упуштамо (са Спахићем чинио Стручну комисију за избор селектора, оп.а). Нажалост, испоставило се да смо били параван за оно што су неки замислили”, рекао је Спахић за Агенцију Анадолија.

Рјешење ”можда и треће име”

И поред тога што су се нашли на супротним странама у изборној трци за селектора БиХ (Мисимовић у званичном извјештају подржао Бугарина Ивајло Петева, а Спахић још једног бившег бх. капитена Сергеја Барбареза), некада незамјењиви командант одбране каже да остаје у добрим односнима са саиграчем из златне генерације, која је изборила наступ на Мундијалу 2014. године у Бразилу.

Након што је избор селектора пролонгиран и на јучерашњој сједници Извршног одбора Н/ФС БиХ, Спахић као реално рјешење види ”можда и треће име”.

О оптужбама Зељковића, будућег предсједника Н/ФС БиХ и његових истомишљеника у Извршном одбору из Републике Српске на рачун актуелног предсједника Савеза Елведина Бегића ”да опструира избор селектора”, тј. ”да је наговорио Бошњаке у Извршном одбору да не гласају за Петева”, Спахић је рекао:

”Не могу потврдити и немам сазнање да је ико икоме говорио како да гласа у Извршном одбору Н/ФС БиХ. Међутим, не видим разлог љутње, Бегић је актуелни предсједник и има право окупљати све људе из Извршног одбора и са њима расправљати о свему што се тиче Н/ФС БиХ. Барем мислим да то има право, а ако гријешим нека ме исправе”.

“Господо, ово није ваша приватна имовина”

Спахић сматра да је Бегић погрешно процијенио и лидерску улогу око избора будућег селектора БиХ препустио Зељковићу.

”Колико знам од почетка му је препустио, на захтјев Вице Зељковића, да води процес око избора селектора. То је очито грешка. Тај посао требао је водити неко искусан као Бегић, узети у руке и завршити. Уз дужно поштовање, то не може урадити неискусни Вицо Зељковић”, мишљења је Спахић.

Он је такође рекао да нема потребу ни намјеру никога бранити нити се коме додворавати, али да ће свакако казати оно што мисли да је исправно.

”Поручујем им – господо, ово није ваша приватна имовина него државна репрезентација Босне и Херцеговине и престаните се играти њоме”, рекао је Спахић.

О избору селектора фудбалске ”А” репрезентације БиХ разговарат ће се на наредној сједници Извршног одбора Н/ФС БиХ која би, по свему судећи, требала бити заказана за идућу седмицу.