Кад је радник руске творнице за одвајање отпада спасио мачка од непосредне смрти, није ни слутио да ће то завршити почасним насловом и дријемањем у столцу владина дужносника.

Снимке надзорне камере у творници у Уљановску, граду око 700 км југоисточно од Москве, показале су у понедјељак како радник Михаил Тукаш с покретне траке скида бијелу пластичну врећу, реже је и у њој открива црнобијелог мачка.

“Осјетио сам нешто мекано у врећи”, рекао је Тукаш, којему су локалне власти одале признање за спашавање, за таблоид Московскиј Комсомолетс. “Лагано сам разрезао врећу и видио два ока која су ме гледала”.

Спашавање мачка, емитирано на телевизији и на друштвеним мрежама, учинило га је локалном славном особом.

Мачка је удомило регионално министарство околиша у Уљановску те му неслужбено додијелило позицију замјеника министра околиша.

“Мачак је био на рубу смрти”, наводи министарство у сриједу. “Још мало и скончао би у уређају за одвајање смећа”, додају.

На фотографијама из министарства види се како мачак дријема у окретном столцу у уреду министрице заштите околиша Гулнаре Ракхматулина и истражује свој нови дом.

Министарство је објавило национално натјецање за одабир имена за мачка, за којег су рекли да је утврђено да је доброг здравља након што га је ветеринар прегледао.

“Желим апелирати на власнике кућних љубимаца: имајте на уму да сте одговорни за оне које сте припитомили”, истакнула је Ракхматулина.

“Ако свог љубимца не можете држати код куће, увијек га можете оставити у добрим рукама или у склоништу”, поручила је..