Амерички произвођач ракета и сателита СпејсX у свемир је лансирао још 60 сателита Старлинк да би се на тај начин омогућила доступност интернета значајном дијелу популације у свијету која још увијек нема приступ интернету, посебно у руралним подручјима.

Посљедња мисија од 60 сателита лансирана је уз помоћ ракете “Фалкон 9” из базе Капе Канаверал у савезној америчкој држави Флориди.

Ово је било пето лансирање истом ракетом “Фалкон 9” која може послужити за вишекратну употребу.

Компанија СпејсX прије ове мисије у оквиру истог пројекта у свемир је лансирала укупно 360 ​​сателита.

Амерички произвођач ракета и сателита овим пројектом људима у свијету који нису задовољни својим пружатељима интернетских услуга планира понудити алтернативу.

СпејсX је највећи приватни сателитски оператер који је успио задржати учестали темпо својих лансирања упркос кризи због пандемије коронавируса.

Сваки сателит тежак је око 200 килограма, а с обзиром да су постављени у ниској орбити, на око 2.000 километара од Земље, могући застоји или прекиди у интернетским везама сведени су на најмању могућу мјеру.

Како би своје услуге могли пружати у цијелом свијету, СпејсX планира сателитима Старлинк формирати мрежу од најмање 12.000 сателита, а пројекат би требао бити завршен 2027. године.

Компанија СпејсX планира почети пружати интернетску услугу Старлинк ове године корисницима у Сједињеним Америчким Државама и Канади.