Осмог дана од објаве у Службеним новинама ФБиХ на снагу ће ступити Закон о измјени Закона о наплати и дјелимичном отпису дуговања спортским клубовима, којом ће до 1. новембра свим спортским клубовима у Федерацији омогућити дјелимичан отпис главнице дуга, те отпис затезних камата и трошкова принудне наплате.

Потврдио је то Фени посланик у Парламенту Федерације БиХ Маријан Клаић наводећи да је ступање на снагу закона омогућено након што су га на данашњој сједници усвојили посланици у Представничком, а раније делегати у Дому народа.

“Продужава се рок до 1. новембра 2020. године да се сва дуговања по основу доприноса и пореза могу по посебном закону обрачунати и дати могућност да се склопи споразум са Порезном управом 60 дана од ступања на снагу овог Закона. Посебним увјетима може се извршити дјелимичан отпис дуговања и опростити затезне камате”, истакао је Клаић уиме предлагача Закона а то су клубови посланика СДА, ХДЗ БиХ-ХНС, ДФ и СББ.

Осврнуо се да су се због пандемије коронавируса спортски клубови нашли у незавидној ситуацији с обзиром на то да је већина такмичења прекинута и забрањен је долазак гледатеља на спортска такмичења.

“Све то угрожава нормално функционирање клубова и онемогућује њихове приходе на које су рачунали током године. У таквој ситуацији не могу измиривати своје обавезе, те ће им овај Закон дати могућност да на лакши начин рјешавају проблеме то јест да се преорганизирају и испуне обавезе”, поручио је Клаић.